Чевермето от родопското село Гела бе обявено за победител в Третия готварски събор, който едно от най-малките димитровградски села- Райново организира снощи. Две агнета за гости и участници в конкурса бяха приготвени на място по специалната рецепта от с. Гела, чийто фолклорен състав се представи и на откритата сцена.
Родопската кухня бе акцент в събора, организиран от местното читалище "Марица-2008" и кметството на с. Райново със съдействието на община Димитровград. Със свои кулинарни произведения в конкурса се представиха от селата Злато поле, Узунджово, Нова Надежда, Александрово, Родопи, Любеново, Долно Белево, Скобелево, Длъгнево, Гиген и градовете Хисаря, Хасково, Димитровград и Симеоновград. Автентични родопски ястия представиха и гостите от с. Гела.
Председател на конкурсното жури бе доц. Велислав Балев от Университета по хранителни технологии в Пловдив, катедра "Технология на месото и рибата". В състава на комисията - Костадин Гаджуров - бивш майстор-готвач в резиденция "Кармуш" към ловното стопанство Кормисош в Родопите, приготвял някога вкуснотии за Пенчо Кубадински, а след като емблематичният за Димитровград майстор-готвач Бай Милев не дойде, мястото му зае председателят на УС на Сдружението на кметовете от димитровградско Марин Маринов, прочут и с кулинарните си умения.
След дегустация тримата единодушно класираха на първо място, като най-автентично ястие, чевермето на с. Гела. За най-оригинална рецепта класираха свински джолан на райновски майстор, а за най-вкусен продукт- бански старец на Живка Георгиева.
Домакините на готварският събор посрещнаха своите гости с традиционното за с. Райново пълнено пиле с боб, от което опитаха всички. Кулинарният събор продължи с дегустации, песни, хора, поздрави и наздравици, въпреки дъждът, който прогони част от гостите. Други обаче, намериха място под дървените чардаци и опънатите в двора на кметството тенти. Още от готварския събор чуйте в приложения файл.