Центрове от семеен тип ще изгражда Община Хасково
Центрове от семеен тип ще изгражда Община Хасково / netinfo

Договор за изпълнение на проект "Център за настаняване от семеен тип в УПИ XV, кв. 63 и Център за настаняване от семеен тип в УПИ II, кв. 798 по плана на Хасково" подписа Община Хасково на 16-и февруари, съобщиха от общинската администрация.

Проектът е на стойност 1 507 169,16 лв. и се финансира по ОП "Регионално развитие", приоритетна ос 1: „Устойчиво и интегрирано градско развитие". Продължителността на проекта е 2 години.

Целта е осигуряване на подходяща и ефективна социална инфраструктура, допринасяща за предоставяне на нов вид резидентни услуги чрез изграждане на два центъра от семеен тип в Хасково.

Целева група по проекта са децата и младежите с увреждания, настанени в Домовете за деца с умствено изоставане и физически увреждания, както и децата с увреждания над 3 години, настанени в домовете за медико-социални грижи. Освен това, тук се включват и семействата на тези деца.

Строително-монтажните дейности по проекта обхващат изграждане на два центъра за настаняване от семеен тип. Двуетажните сгради ще разполагат с прилежащи терени, които ще се ползват от децата за игри и почивка на открито. Предвидени са паркоместа, зелени площи, дворни пространства, алеи, кътовете за отдих и игра. Пред входовете на двете сгради ще се изградят  площадки и рампи за инвалиди. Разработени са проекти по енергийна ефективност.

Центровете ще бъдат оборудвани и обзаведени съгласно стандартните изисквания за функционалност, хигиена и безопасност, гарантиране личното пространство на обитателите и осигуряване на  домашна атмосфера и уют, поясняват от  общинската администрация в Хасково.