Борбата с корупцията и организираната престъпност остава сред най-сериозните предизвикателства пред България
Борбата с корупцията и организираната престъпност остава сред най-сериозните предизвикателства пред България / netinfo

Борбата с корупцията и организираната престъпност остава едно от най-сериозните предизвикателства пред България и днес, заяви в интервю за Дарик посланикът на Великобритания у нас Стийв Улиамс. Корупция и организирана престъпност има във всички държави, включително и във Великобритания, разликата е в степента на проблема и решаването му изисква продължителни и целенасочени усилия в дългосрочен план, коментира дипломатът. Стийв Уилиамс приветства подновения от страна на българското правителство ангажимент да се справи с корупцията и организираната престъпност, но подчерта че заявената политическа воля трябва да се превърне в устойчиви, конкретни резултати, които засягат въпросите, изложени много ясно и справедливо в последните два доклада на Европейската комисия.

Адекватната комуникация между българските власти и Комисията е много важна, но тя не е основният проблем, според посланика. Стийв Уилиамс заяви, че аплодира усилията на вицепремиера Меглена Плугчиева, но на този етап не прогнозира дали наложените на страната ни финансови санкции ще бъдат отменени.

Посланикът на Великобритания е на двудневно посещение в Хасково. Подписаното вчера споразумение за побратимяване между града и английския Лестър дипломатът определи като историческо.

Интервюто на Н. пр. Стийв Уилиамс чуйте в прикачения файл