Безработни ще могат да работят като домашни санитари по нов проект на Община Свиленград
Безработни ще могат да работят като домашни санитари по нов проект на Община Свиленград / netinfo

Безработни лица, регистрирани в Бюрото по труда, ще могат да започнат работа като домашни санитари по нов проект на община Свиленград. Проектът е на стойност 199 000 лева, осигурени по програмата „Помощ в дома" към ОП "Развитие на човешките ресурси". Ще бъдат назначени 30 домашни санитари, които ще се грижат почасово за хора с увреждания. Обгрижването включва помощ в почистването на дома и личната хигиена, закупуване на лекарства и храни, помощ при попълване на документи, социална подкрепа и при възможност социално включване чрез извеждане на кино, театър и други културни и обществени събития. Заплащането ще се определи по специална методика, приета от Общински съвет-Свиленград, което бе едно от изискванията при кандидатстването по програмата.

Домашните санитари ще бъдат наети за 18 месеца, колкото е продължителността на проекта. След това част от тях ще останат на постоянна работа към Домашния социален патронаж.

Предстои подписване на договора с оперативната програма, след което ще бъдат обявени изискванията за прием на кандидатите - потребители и изпълнители на услугата.