Агенция Естат. Повечето хасковлии са доволни от местната власт
Агенция Естат. Повечето хасковлии са доволни от местната власт / netinfo

От 2010 година досега се е повишил делът на хората, които смятат, че Хасково е добро място за живеене, съобщиха днес на пресконференция изследователи от социологическа агенция „Естат". Средната оценка за икономическото състояние на общината е 3,65. Това е оценката според самото население. Тази оценка е сравнителна висока, особено на фона на неблагоприятните тенденции в развитието на икономиката като цяло в страната, каза Гергана Томова от Агенцията. Петици и шестици в страната няма.

Що се отнася до местната власт, кметът  Георги Иванов има оценка много добър 4,54. За четвърти пореден мандат той успява да задържи подкрепата на хасковлии. 59 процента не биха сменили кмета на този етап, ако зависеше от тях, което е един доста добър дял. Освен това в сравнение с 2010-а година средната му оценка се е повишила, което не е много често срещано за толкова поредни мандати, допълни Томова.

Според социолозите от „Естат" Общинският съвет в Хасково също има добра оценка. Обикновено в другите общини има голяма разлика между средните оценки на кметовете и общинския съвет; общинският съвет винаги е на дъното. Тук това прави особено голямо впечатление, като се има предвид разнородният характер на местния парламент, каза още Гергана Томова.