Адвокат обвинен в закана за убийство на журналист
Адвокат обвинен в закана за убийство на журналист / Адвокатска колегия-Хасково

Светослав Михайлов от Адвокатска колегия-Хасково е привлечен като обвиняем за закана за убийство на журналиста от сайта Haskovo.net Тодор Кръшков. Разследването е под ръководството нарайонния прокурор на Ивайловград Димитър Чорбаджиев. Делото попадна там след като хасковските обвинители си дадоха отвод.

Разследването продължава почти две години. Случаят е от есента на 2014 г., а поводът- публикация в в сайта от началото й. В публикацията се разказва за сирийски бежанец, който се оплаква, че бил изнудван от адвоката. В материала е цитирано и мнението на юриста, който е бивш полицай. След публикацията Михайлов не е имал никакви претенции към статията, чийто автор е починалият преди месец журналист Георги Христов.

„10 месеца след тази публикация, през ноември 2014 г. Михайлов започва sms и фейсбук атака срещу Диана Иванова, тогава репортер в телевизия еTV. В текстовите съобщения до нея адвокатът иска да бъдат заличени определени коментари под материала, като заплашва със саморазправа и използва обидни и нецензурни квалификации. Диана Иванова обаче няма администраторски права в сайта и дори да иска, не може да заличава коментари под статиите”, уточниха от Haskovo.net.

По-късно юристът изпратил sms-и с нецензурно съдържание на телефона на Тодор Кръшков. Текстовите съобщения пристигали през минута-две в продлжение на почти час, малко след 21 часа. Исканията на адвоката били за заличаване на коментари, като обидните и нецензурните са били вече изтрити, както и за премахване на цялата статия от сайта.

Репортерите възприели това, като опит за налагане на цензура със сила и заплахи. В резултат на следващия ден Haskovo.net публикува материал със залавие “Адвокат надмина мутрите: Ще се лее кръв, ще троша ръце и крака”. Заглавието е цитат от sms-ите на Михайлов. Материалът е подписан и от тримата журналисти, които по това време работят в сайта – Тодор Кръшков, Георги Христов и Красимира Славова.

При проведена два дни по-късно среща за изясняване на отношенията Михайлов заявявил на Кръшков: “Предстои ми сделка с китайски и руски бизнесмени за милиони. Ако заради тази статия тя се провали, ще те убия!”

Адвокат Светослав Михайлов е разследван и по друго подобно досъдебно производство. То е следствено дело и е заради заплахи и обиди към друга колежка от Хасково. Това досъдебно производство не е приключило и все още не е доказано по несъмнен начин, че именно той е автор на тези заплахи. Факт е обаче, че младата репортерка се страхува да излезе сама на улицата.

След приключване на близо двегодишното разследване предстои прокурорът да изготви обвинителен акт и да го внесе в съда за насрочване на процес.

„Хората не си дават сметка на какво са подложени ежедневно журналистите”, коментира колегата Тодор Кръшков.