69-и рожден ден празнува Димитровград с Легендите
69-и рожден ден празнува Димитровград с Легендите / Дарик радио, Хасково

69-я си рожден ден празнува днес Димитровград. На 2 септември 1947 г. с указ на Министерския съвет селата Раковски, Мариино и Черноконево са обявени за град с името Димитровград. В изграждането му участват 50 000 бригадири, които пристигат от 963 населени места.

От 11.00 ч. днес в лятната читалня на градската библиотека ще бъде представен традиционният календар на Община Димитровград`2015 – 2016, който започва от септември тази година и завършва със септември 2016 г.

Тържествена сесия на общинския съвет е насрочена за 19 ч. в зала „Гроссето“.  Проектът за дневен ред е от 5 точки: тържествено слово на председателя Гергана Кръстева, на кмета Иво Димов, на председателите на съветнически групи, на гостите от чуждестранни делегации и кулминацията- удостояване на Дафина Пфиртер със званието „Почетен гражданин на Димитровград“. Димитровградчанката, която от години живее в Швейцария, при всяко свое завръщане тук прави дарения за социални, здравни институции и нуждаещи се.

Гости на общината са кметът на сръбския Димитровград Владица Димитров, кметът на турския град Узункюпрю Ениш Ишбилен, заместник-кметът на Кутина, Хърватска, Йосип Марич, заместник-кметът на гръцкия Александропулис Вракиологлу Стелиос и трима общински съветници от унгарския Казинцбарцика.  Те ще вземат участие и в празничната церемония на централния площад „България“, която започва от 20 ч. Награди от кмета на общината Иво Димов ще получат 10 деца и младежи, прославили Димитровград зад граница с престижно класиране в различни международни конкурси.

 

Финал на вечерта и празничната програма по повод 69-я рожден ден на Димитровград, която започна на 27 август, е тържествената заря и веднага след нея- концертът на супер група „Легендите”.