5-годишно от приемно семейство в село Крепост пи сода каустик
5-годишно от приемно семейство в село Крепост пи сода каустик / Darik News, архив

5-годишно дете от приемно семейство в димитровградското село Крепост е било настанено в пловдивската клиника по интензивна токсикология, след като отпило сода каустик. Инцидентът станал на 1 май, когато 59-годишната приемна майка решила да се бори с къртица и сипала в къртичините по двора на къщата сода каустик, а празната бутилка изхвърлила в кош за отпадъци, разказаха от социалната дирекция в Димитровград. Още същия ден отдел „Закрила на детето” е започнал работа по случая. Приемната майка споделила, че за миг се обърнала с гръб към детето, след което то изпищяло, че се е опарило, а тя веднага започнала промивки с вода, кисело мляко, предизвикала повръщане и потърсила спешна медицинска помощ. Първоначално дошъл екип на димитровградската, след което детето било изпратено в хасковската болница, а оттам с линейка в пловдивската клиника. Към момента състоянието му е стабилизирано, лекарите уверяват, че изгарянията са само в устната кухина и то вече се храни само, като днес е приведено от интензивния сектор в отделението, като с него е и приемната майка, информират от димитровградската социална служба.

 

Момченцето е било настанено в приемното семейство на 19 март миналата година. Идва от дом в Стара Загора и е вписано в регистъра за осиновяване. То е първото и единствено дете, настанено при 59-годишната вдовица от с. Крепост. До момента проверките не дават данни, че тя е неглижирала детето или не е полагала грижи за него, считат социалните. Заключението им е, че по-скоро се касае за битов инцидент и неправилна преценка на ситуацията от страна на майката, отколкото за престъпна небрежност. Социални и полиция вече са провели разговори с нея. Най-вероятно преписката ще бъде изпратена в районната прокуратура в Димитровград, а от социалната дирекция ще издадат предписание, майката ще бъде поставена под интензивно наблюдение и ще премине допълнително обучение за приемен родител, като доставчик на социалната услуга е общината.

От полицията информираха само, че няма задържани по случая, а тъй като се касае за дете от приемно семейство компетентни по случая са от местната социална дирекция.