/ Община Хасково
20 двойки са одобрени за финансиране на ин витро процедури от бюджета на Община Хасково. Комисията е допуснала за финансиране всички, подали документи, защото отговарят на критериите, заложени в правилника, информират от администрацията.

Две двойки от Хасково финансира кампанията "За едно дете повече"

Паричните суми се отпускат на лечебни заведения за асистирана репродукция, посочени от заявителите, които имат подписан договор с Националния фонд „Ин витро”. В бюджета на общината тази година са заложени 100 000 лева за финансиране на процедури ин витро и ин виво.

Правилникът предвижда всяка двойка да получи по 3 хиляди лева, но  по предложение на комисията е внесена докладна в Общинския съвет, който на предстоящото си заседание на 31 май ще реши дали да разпредели пропорционално сумата и всеки един от кандидатите да получи по 5 хиляди лева.

Дават финансова помощ за всяко родено дете в Хасково

10 бебета са родени след процедури ин витро, подпомогната от община Хасково със средства от бюджета за 2017 г. Тогава са отпуснати 75 000 лв. на 32 двойки. През 2018 г. са подпомогнати 22 двойки с репродуктивни проблеми отново със 75 000 лева.

В общината до момента е постъпила информация за  10 бременни жени, които са получили финансиране през предходни години. На много от двойките предстоят процедури след назначено лечение или манипулации.

От 2014 г. община Хасково е подпомогнала общо 97 двойки с репродуктивни проблеми.