18-метров Патриарх Евтимий украси саниран блок в Димитровград
18-метров Патриарх Евтимий украси саниран блок в Димитровград / Дарик радио, Хасково и Архив

18-метров Патриарх Евтимий изрисува върху жилищен блок 8 на улицата, която носи името му в Димитровград, самоукият художник Живко Петков-Ларго. Най-високата точка е на 20-ия метър от 8-етажния саниран блок. Творбата е с широчина 10 метра и на площ от около 160 квадрата, информира Ларго. Работата му отнела близо 30 часа, а с практикуваната от него аерография използвал около 10 литра боя и още толкова лак.

18метров Патриарх Евтимий украси саниран блок в Димитровград
netinfo

Това е поредна подобна творба на Живко, който в началото на септември поде инициатива с подкрепата на общината да изрисува портрети на училищните сгради с личностите, чиито имена носят. Такива портрети вече има в радиевското ОУ „Христо Смирненски“, което бе първо и димитровградските СУ „Любен Каравелов“, СУ „Васил Левски“, ОУ „Пенчо Славейков“, ЕГ „Д-р Иван Богоров“.

18метров Патриарх Евтимий украси саниран блок в Димитровград
netinfo

Междувременно Ларго започна да твори и върху фасадите на жилищни блокове, които се санират в момента по националната програма за енергийна ефективност. Финансирането е от саниращите фирми, като за всяка творба е различна, според индивидуалния проект. Определя се от квадратурата, използваните цветове и сложността на работата, обясни Живко.

18метров Патриарх Евтимий украси саниран блок в Димитровград
netinfo

Най-мащабната му творба върху жилищна сграда в Димитровград до момента е Патриарх Евтимий, за която скелето, върху което работи, бе свалено днес. Още два портрета- на Христо Ботев и Стефан Стамболов върху блокове в града са негово дело. Подготвил е още 7 проекта, два от които вече са одобрени, като единият е 80 квадрата, а другият- 100 кв. м.

За проектите освен саниращите фирми и общината, думата имат и живущите в съответния блок, разказа Ларго. Той гарантира, че поне в следващите 10 години творбите му ще запазят красотата си. С уговорката: „Срещу природата не можеш да вървиш“.

18метров Патриарх Евтимий украси саниран блок в Димитровград
netinfo

 

Ларго се прочу през август тази година с реализирания на междублокова площадка детски парк от автомобилни гуми. В близост до бул. Стамболов 10 в Димитровград с помощта на родители и деца, които живеят там, той направи десетки пъстри игрушки от стари автомобилни гуми.