101 каба гайди в Крепост за Празника на черешата
101 каба гайди в Крепост за Празника на черешата / netinfo
"101 каба гайди" в Крепост за Празника на черешата
53606
"101 каба гайди" в Крепост за Празника на черешата
  • "101 каба гайди" в Крепост за Празника на черешата

На 13-я национален фолклорен събор "Читалището-храм на българския дух" и 3-я Празник на черешата е домакин днес димитровградското село Крепост. Община Димитровград, кметството и читалището в селото са организаторите на програмата, която започва от 10.30 часа и ще продължи до след 20.30 ч.

Уникалният смолянски състав "101 каба гайди" ще пристигне в село Крепост по повод събора, както и за да поздравят ръководителката на фолклорния хор Недялка Колева. 35 години творческа дейност отбелязва тя. 50 години читалищна дейност ще празнуват утре Димитронка Добрикова, Димка Патарова, Делка Димитрова и Тонка Хубенова.

38 състава и 29 индивидуални изпълнители са подали заявки за участие в конкурсната програма, която стартира от 14 часа. Те ще бъдат оценявани от жури с председател доц. Крум Георгиев, който миналата година получи Оскар за фолклор на IGF- Световната международна асоциация на фолклорните федерации. В състава на комисията са още етнографът Недялка Тодорова и хореографът от Хасково Васил Димов.

Още за 13-я национален фолклорен събор "Читалището-храм на българския дух" в село Крепост и третия Празник на черешата там- чуйте в звуковия файл от секретаря на читалището Димитрия Русева.