/ Община Габрово
Жилищният блок на бул. „Могильов“ № 15-21 и бившето училище „Цанко Дюстабанов“ (сега НУ „Васил Левски“) са сред призьорите в конкурса на Баумит „Фасада на годината 2018-2019“, съобщиха от пресцентъра на Община Габрово.

Община Габрово


Пред повече от 600 гости от сферата на бизнеса, архитектурата и строителството в четвъртък вечер в Националния дворец на културата се състоя церемонията понаграждаване на победителите.

Шест сгради от Габрово са включени в конкурса „Фасада на годината 2018-2019“


В категорията „Термично саниране“ второто място бе присъдено на училищната сграда, която е обновена по проект „Инвестиции в съвременна образователна инфраструктура в община Габрово“ със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Община Габрово

Проектант на обекта е арх. Александър Генчев от „Сол Ер Интернешънъл“ ООД, а изпълнител - габровската фирма „Гипсотехника“ ООД. В същата категория трета награда получи блокът на бул. „Могильов“, саниран по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Община Габрово

Архитектурното решение е на Павлета Василева, изпълнител е „Инфра билд проект“ ЕООД. Първото място за най-добро термично саниране зае сграда на ул. „Житница“ № 21 в София, превърната от изоставено работническо общежитие в съвременен апартаментен комплекс.

Община Габрово

Общият брой на подадените кандидатури в „Термично саниране“ бе 15. От Габрово в тази категория се състезаваха още фасадите на жилищните сгради на ул. „Спортна“ № 3, ул. „Смърч“ № 21-31, блок „Плиска“ на ул. „Свищовска“ № 70-74, както и обновеното училище „Св. св. Кирил и Методий“.

Община Габрово

Отличия за оригинално изпълнение с материали на Баумит бяха раздадени и в категориите: „Еднофамилни къщи“, „Реновиране на исторически сгради“, „Нежилищни сгради - ново строителство“ и „Жилищни сгради - ново строителство“.

Община Габрово изгради първата площадка за свободно разхождане на домашни любимци (СНИМКИ)

Сред наградените 17 обекта единствено габровските предложения са с инвеститор общинска администрация. Участието им е заявено от изпълнителите на строително-ремонтните работи.

В конкурса участваха общо 101 обекта от страната. Във всяка категория журито номинира по шест фасади, от които бяха определени първо, второ и трето място, наградени съответно с 3 000 лв., 2 000 лв. и 1 000 лв., почетна статуетка и грамота.

Община Габрово

Първите 6 фасади, достигнали до финалния кръг на всяка категория от „Фасада на годината“, ще се състезават и в международния конкурс на Баумит „Life Challenge“, заедно с фасадите от други 26 държави, на чиято територия Баумит присъства.

В европейското издание освен НУ „Васил Левски“ и блокът на бул. „Могильов“ ще участва и училище „Св. св. Кирил и Методий“, чиято фасада също е сред номинираните. „Life Challenge“ за 2020 г. ще се проведе на 14 май в испанския град Валенсия.

Какво, къде, кога в Габрово през ноември


Целта на конкурса „Фасада на годината“ е да привлече вниманието на обществото върху вижданията на архитектите, както за съчетание на форми, структури и обеми, така и за вписването на дадена фасада в заобикалящата ни среда.

Състезанието насърчава професионалното и естетическото изпълнение на сградите и прилагането на екологосъобразни и енергоефективни практики.

Всички отличени обекти може да видите ТУК.

Снимки от събитието са публикувани ТУК.

Видео от церемонията гледайте ТУК.