Снимка:
Снимка: / Радослав И. И
„Габрово събуди се. Може да сме малко днес, но няма да се откажем” – това обявиха малцината, броящи се на пръстите на едната ръка протестиращи на 26.11.2018 вечерта на площад Възраждане.
 
Към момента изглежда, че протестът затихва. „Не на агресията срещу България” – този доста общ лозунг издигнаха протестиращи. В социалната мрежа Фейсбук той е популяризиран от Радослав И.И. От профила му изглежда, че е роден през 1997 година.
 
Затихването на протеста бе повод за доста язвителни коментари във Фейсбук още в неделя вечерта.
 
„Изключително съм доволен от факта, че Габрово има висок стандарт и хората живеят спокойно и в охолство!” – възнегодува Ростислав Венков срещу слабото участие на свои съграждани в неделните протести, по време на които малцината отново стигнаха в подножието на прохода Шипка, но не го блокираха. Иили не им бе позволено да го направят.
 
След като в протеста се включиха значително по-малко хора от предходните почивни дни, се появи и доста дълъг коментар в социалната мрежа. Той е на Владимир Марчев:
 
„И такааа – пише Марчев, да направим кратка равносметка. 1957 участници в групата на първо автошествие. 200 автомобила – второ автошествие. 150 автомобила – трето автошествие.

Протест
Дарик, протестът в Габрово

Около 50 автомобила, стартирали от Спортна зала и около 30 финиширали на разклона за прохода Шипка. Ще кажете, че много от участниците в групата са в чужбина. Добре! Колко? 20? 50? 200? 1000? ....Дори и хиляда да са в чужбина, останалите почти хиляда къде са? 30 човека протестират, а другите? А другите къде са? Слагат лайкове във Фейса и значи са ни подкрепили? Не, не са ни подкрепили. Показва колко дребнаво е мисленето на българина. Показва колко робско е съзнанието. Аз не отивам да протестирам защото си нямам друга работа. Отивам там защото не ми харесва евтиния живот в България. Не би трябвало да ми пука за всички вас, които си седите на топличко и чакате някой друг да ви оправи. Би трябвало да сте се досетили, че някой вече ви е оправил, ако не сте се досетили – скоро ще го усетите. Не би трябвало да ми пука за вас понеже аз пак заминавам към някоя европейска държава да работя, да изкарвам повече от колкото бих изкарал тук. Но ми пука. Пука ми за това че напускам семейство, приятели, роднини. И накрая равносметката от днес (25 ноември б.р.): протестиращи около 30 души, полиция около 40 човека и жандармерия пак около 40. Толкова ли бяхме страшни, че пратиха и 40 човека жандармерия? Отговорете си сами! И преди да започнете да коментирате, първо помислете. Помислете с главите си, не с портофейла, не с цената на това и онова. Помислете с главите си и после коментирайте” –  призовава Владимир Марчев във Фейсбук.
 
Затихването на протеста сякаш бе предизвестено и сигнал за това стана оттеглянето на организаторите на автошествието от 18 ноември. Ето как звучеше информацията от този ден.
 
„Организаторите на автошествието в Габрово на 18 ноември – Радослав Петров, Надя Бъчварова и Христо Аврамов, се оттеглят от участие. Това обяви в публичната група във Фейсбук „Протест в Габрово” Христо Аврамов.

Причините, които той посочва са „лични и здравословни”.

Фейсбук
Снимка: Христо Аврамов

„Опитахме се да допринесем с каквото можем. Ще помагаме, ако решим по своя лична преценка, като оставяме щафетата на всички вас, които помагате и досега, и на останалите админи.  От тук нататък не поемаме никаква отговорност за чужди действия, така както е и по закон”, пише Христо Аврамов.

Той обяснява, че решението не е взето след заплахи.

„Да не правим от мухата слон. Аз лично съм болен, а и бях решил да се откажа след този протест – за съжаление ми отнемаше много време, а имам и много други ангажименти. Другите – също”.

Така Аврамов отговаря на въпроси в социалната мрежа, свързани с решението на тримата организатори да се оттеглят.”
 
Скоро след това младеж, обявил сам себе си за Луд Габровец, сякаш пое протеста. Или поне се опита да организира нещо като протест. Без ясен мотив – в събота, на 24 ноември. Дали от това протестно шествие се получи нещо – вероятно Луд Габровец си знае, а може и да си прави равносметка. 

Фейсбук
Личен архив на Луд Габровец

Факт е, че все по-малко хора излизат да протестират вечер пред Община Габрово, намаляват и участниците в протестите през почивните дни. Разликата между броя на участниците в първия протест, когато за два часа бе блокиран прохода Шипка, и последния е очевидна. Предстои да бъде обявено ще има ли протест през следващите почивни дни. 

Протест
Дарик, протестът в Габрово