Започва националната лятна антиспин кампания
Започва националната лятна антиспин кампания / DarikNews.bg, архив

За дванадесета поредна година Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, стартира Национална лятна АНТИСПИН кампания.

Лятната кампания за безплатно изследване и консултиране за ХИВ ще продължи до 13 септември 2015г. Посланието на тазгодишната кампания е „Да запазим посоката, да продължим пътя!”. Инициативите за тестване за ХИВ по оживени места в цялата страна целят да фокусират общественото внимание към отговорното сексуално поведение, употребата на презервативи и значимостта на това  всеки да узнае навреме своя ХИВ статус като грижа за собственото здраве и това на партньора.

Тенденцията сочи, че 63% от новорегистрираните ХИВ–позитивни лица са научили положителния си  резултат в 19-те кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) и в 17-те мобилни медицински кабинети за цялата страна.

Данните показват, че общо 332 205 души са се изследвали за ХИВ през 2014 г. в КАБКИС, както и във всички лаборатории и лечебни и здравни заведения на страната.

В изпълнение на ангажиментите на държавата, Министерство на здравеопазването осигурява безплатно съвременно лечение с антиретровирусни медикаменти за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН. Разкрити са 5 сектора за лечение на пациенти към инфекциозните клиники в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, като за целта беше предоставено допълнително финансиране от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

През миналата година дейностите по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” се изпълняваха от мрежа от 19 КАБКИС и над 50 неправителствени организации, като за целта са разкрити 35 здравно-превантивни центъра за работа с най-рисковите групи, 18 младежки клуба и са предоставени 17 мобилни медицински кабинета.

През  2014 г. общо 42 500 души от най–уязвимите групи са достигнати с услуги за превенция на ХИВ и намаляване на здравните щети, както и 84 149 млади хора в риск са достигнати с работа на терен и кампанийни дейности за превенция на ХИВ и други сексуално предавани инфекции.

Ако сте били изложени на риск от заразяване с ХИВ, непременно си направете изследване за ХИВ /ХИВ тест/ и потърсете навременна медицинска помощ.

В Микробиологичната лаборатория към Регионална здравна инспекция-Габрово, ул. „Райчо Каролев”№2 по време на кампанията през м. август и м. септември всеки желаещ може да се изследва бързо, анонимно и безплатно всеки делничен ден от 7,30-14,00 часа.