/ Областен управител-Габрово
Мерки за изграждане на среда на толерантност; намаляване разпространението и употребата на наркотици; превенция на рисково поведение; безопасно поведение в интернет – тези теми бяха в основата на двучасова дискусия, в която участваха областният и заместник-областният управител, кметът на Община Габрово, директорът на ОД на МВР–Габрово, началникът на РУО–Габрово и всички директори на училища от Габрово.

Иванка Баева и Ивелина Петрова се срещнаха с началника на Регионалното управление на образованието

Всички те заедно ще търсят работещ модел за справяне с предизвикателствата, пред които са изправени деца, родители, учители, общност. Срещата, провокирана от един конкретен случай на агресия, е повод да се обсъди каква е реалната среда, какви са трудностите, с които се сблъскват педагози и съветници, има ли добре работещи модели, които могат да се приложат за всички.

Правят се всякакви кампании, разпространяват се тематични филми, има множество активности, в които младите хора да се включат, но достатъчно ли е това?
 

Областният управител започва кампания срещу употребата на наркотици от младежи



„Трябва да има правила и те да важат за всички, защото всички ние сме отговорни за случващото се около нас“ – заяви областният управител Невена Петкова.

Кметът Таня Христова определи срещата като видима стъпка към реалността, в която живеем. „Не да отчетем дейност, а да отворим съзнанието си и всички заедно да определим мерките. Без забрани! А чрез занимания и включване в различни дейности, където децата да имат възможност да развиват своите таланти и потенциал, за да имат цели, да имат мечти.“ – допълни още тя.

Планове има, но са важни дейностите – категоричен е началникът на Регионалното управление на образованието. За повече информация и открит диалог с училищата призова и директорът на полицията. Много примери бяха разказани – и добри, и лоши, и всеки искаше да сподели от своя опит по време на срещата, но една дума се повтаряше непрекъснато и от всички – отговорно родителство.
 

Чувстваш се като Бог, докато употребяваш, но после балонът се пука и пътят ти започва да върви само надолу



„Да не забравяме, че децата са огледало на родителите“ – призова един от директорите.

„Децата искат от нас обич, внимание и топлина, а ние вероятно не им я даваме, дали рисковото им поведение не е начин просто да привлекат нашето внимание?“ - запита риторично друг участник в срещата.

„Възпитавайте себе си, защото децата приличат на вас”

Трети отговори „Да не забравяме, че в началото беше Словото! В този процес най – важен е диалогът, разговорите - между деца, родители, учители, между цялото общество, защото както гласи една поговорка „За отглеждането на едно дете е нужно цяло село“. 

Една среща е недостатъчна за решения, но достатъчна да очертае ситуацията и да постави началото на съвместна работа на институциите, чийто представители следващия месец ще се срещнат отново, за да предложат конкретни мерки.