Иванка Баева
Иванка Баева / Областен управител Габрово
Чувстваш се като Бог, докато употребяваш, но после балонът се пука и пътят ти започва да върви само надолу
Поредна среща от кампанията за превенция употребата на наркотични вещества проведоха Иванка Баева, Областен управител на Габрово и Светла Иванова, жената преборила зависимостта от наркотици, с ученици от ПГТ „Пенчо Семов“.

„Ние сме тук, за да ви покажем истината за живота, такава, каквато е, а всичко останало зависи от вас и вашето обкръжение“ – каза областният управител пред участниците в срещата, които бяха на различна възраст – от 8 клас до 12 клас. Тя сподели, че преди години не е имало толкова много информация за този проблем, колкото в момента, затова идеята е да се срещнат с живия пример, с човека излязъл от този „Ад“ на наркозависимостта.
 

Областният управител започва кампания срещу употребата на наркотици от младежи


„Всеки може да прочете, каквото го интересува по темата, но целта на тази кампания е друга - да се говори за света на големите наркотици открито, за да не ходи никой там, за да го опознава.“ – допълни още Баева. В откровен разговор премина и тази среща между учениците и Светла.

Множество въпроси бяха зададени отново – от това какво е употребявала тя, защо е започнала, как и кой й е помогнал да спре, до какви крайности е стигала, за да си набавя дрога, до това какво е усещането.

На всички тях младежите получиха отговори, които приемаха на моменти с усмивка, но в други случаи изключително сериозно, защото истината е страшна. А тя, истината е една – „наркоманията е бичът на нашето време, чувстваш се като Бог, докато употребяваш, но после балонът се пука и пътят ти започва да върви само надолу…“ това сподели жената, която е употребявала дрога близо 30 години и допълни, че когато се чувстваш удовлетворен, когато имаш мечти и стремежи, не се нуждаеш от подобни вещества. В края на срещата областният управител призова всички да разговарят помежду си, да споделят с родителите си и да откриват свои интереси, които ги вдъхновяват и им дават възможност за развитие.