Портрет
Портрет / ХГ Христо Цокев

Една от реставрираните през тази година творби на галерия „Христо Цокев" е „Портрет на Априлов”, платно с маслени бои, от неизвестен автор. Реставрирана е от Стефко Аенски, председател на секция „Реставрация” към Съюза на българските художници. Интересна е историята на картината.

Тя е поръчана през 1889 г. в Одеса от душеприказчитите на Априлов – Н. Х. Палаузов и В. Н. Рашеев. Поводът е 100 години от рождението на Васил Евстатиевич. Била е предназначена за подарък на Габровската реална гимназия.

Не е случаен изборът и за акцент през месец ноември. През тази година отбелязваме 170 години от смъртта  на Васил Ев. Априлов (21.07.1789 г. - 2.10.1847 г.) и  120 години от пренасяне на мощите му от гр. Галац в Габрово.

Личността му ще остане в съзнанието на всеки габровец и на много българи - като благодетеля и основател на първото светско взаимно училище в Габрово, като стопански, книжовен и просветен деец, историограф, етнограф, нумизмат и дарител. Неговото завещание е своеобразен завет към потомците и израз на неговата най-съкровена надежда - и в идващите времена да не секва стремежът към знание, просвета, наука, към все по-голямо богатство и извисяване на духа.

Картината е разположена на първия етаж в ХГ „Христо Цокев” и ще може да се види до края на месец ноември.