Вековните букови гори на НП „Централен Балкан стават  част от световното природно наследство към ЮНЕСКО
Вековните букови гори на НП „Централен Балкан стават част от световното природно наследство към ЮНЕСКО / НП Централен Балкан

Експертът от Международния съюз за защита на природата (IUCN) Елена Осипова беше в България. Посещението й е етап от процеса по включване на вековните букови гори от резерватите на НП „Централен Балкан" като обект от световното природно наследство към ЮНЕСКО.

Експерти от дирекция Националната служба за защита на природата (НСЗП) представиха Националната екологична мрежа и законодателството в областта на управлението на защитените територии. Директорът на ДНП „Централен Балкан" Генчо Илиев обясни структурата на Парковата дирекция и характеристиките на предложените за включване в обекта резервати. Елена Осипова се срещна в МОСВ и с директора на НСЗП Мирослав Калугеров.

С експерти от НСЗП, ДНП „Централен Балкан" и Лесотехническия университет Осипова направи три пешеходни прехода в резерватите „Боатин", „Царичина" и „Джендема". Теренните посещения позволиха IUCN-експертът да се запознае с различни местообитания на бука и да се убеди в качествата на българската номинация.

На срещите с представители на властите от Троян и Карлово, НПО, работещи за съхраняването на традиции и продукти, с местния туристически бизнес и с ползватели на ресурси в „Централен Балкан", пролича обществената подкрепа и одобрение, на които се радва номинацията.

Теренното посещение на независимия експерт трябва да потвърдивисоката оценка за пълнотата и качеството на номинационното досие на буковите гори в деветте резервата на НП „Централен Балкан", представено на оценителния орган към ЮНЕСКО - IUCN. Необходимо е да се одобрят не само физическите характеристики на предложените територии, но и механизма на тяхното управление и нагласите на заинтересовани страни от региона към предложението.

България беше поканена от ЮНЕСКО да се присъедини заедно с Австрия, Албания, Белгия, Полша, Румъния, Словения, Украйна, Испания, Италия и Хърватия към серийния обект „Първичните букови гори на Карпатите и в други райони на Европа". Проектът бе иницииран от Федералното министерство по околна среда, защита на природата и ядрена безопасност на Германия и цели опазване на уникалните вековни букови гори в цяла Европа. Той представлява разрастване на вече съществуващ проект, обхващащ вековни букови масиви в Словакия, Украйна и Германия. Столетните букови гори в резерватите на Национален парк „Централен Балкан" са идентифицирани като гори, притежаващи необходимите качества да бъдат включени в Списъка на световно наследство на ЮНЕСКО. Те са представителни - вековни, с високо биоразнообразие, с утвърден управленски механизъм, гарантиращ опазването им.