В Севлиево залесяват с дървото на Адам
В Севлиево залесяват с дървото на Адам / netinfo

 От днес Община Севлиево започва засаждането на дръвчета от рода Пауловния. Да подкрепят финансово инициативата са били поканени и фирми от града, като част от тях са откликнали на призива. Събраните средства надхвърлят 1300 лв. За цялостното финансиране Общината е осигурила още над 1150 лв. С общата сума са закупени 125 дръвчетата, които ще бъдат засадени между Пречиствателната станция и парк „Казармите" в три реда, за да може да се образува зелен пояс. Очаква се до две години дръвчетата да израстат, тъй като видът е бързорастящ.

Растението е малко богатство за еколозите, които твърдят, че представителите на този вид могат да се нарекат "белите дробове на градовете".

Пауловния (Paulownia) е широколистно дърво с височина 15-20 метра и широка корона. Листата са големи, до 30 см дължина и 25 см широчина, с форма на сърце, на дълги дръжки. Цветовете са големи, появяват се преди разлистването, с дължина до 5 см, розово-виолетови, ароматни, събрани в големи пирамидални съцветия. Плодовете на пауловнията са капсули, съдържащи множество крилати семена.

Естественото местообитание Пауловния е западните и централните части на Китай, както и в Югоизточна Азия.

Пауловния има големи кадифени листа, подобни на листата на смокиново дърво. Давайки си сметка за факта, че смокиновият лист е първото облекло на Адам, Пауловнията е кръстена още и дървото на Адам.