В Севлиево решават кой да поеме временно общинската болница
В Севлиево решават кой да поеме временно общинската болница / Дарик Габрово, архив

Д-р Младен Пенчев е предложен за временно управляващ общинската болница в Севлиево. Решението ще бъде взето на днешната сесия на местния парламент. На заседанието ще бъде разгледано и предложението за освобождаване от поста на досегашния управител  д-р Божидар Паралчев, който заяви това си желание преди около месец. В началото на юни ще се проведе конкурс за  управител на лечебното заведение.

 Общинската болница в Севлиево приключи 2012 г. със загуба от 110 000 лв. и общи задължения над 2 000 000 лв. Вероятно на следващата сесия местните парламентаристи ще вземат решение дали да освободят от отговорност досегашния ръководител на стационара.

Според кмета на Севлиево д-р Иван Иванов  в болницата все още има социално напрежение заради закъснението, с което служителите  получават работните си заплати, като забавянето е около 4-5 месеца. Градоначалникът изрази надежда, че новият управител ще съумее да преразгледа всички договори и споразумения с доставчици, към които болницата има задължения,  за да може от получавания месечен ресурс  да се отделя по-голям процент за изплащане на заплати, а не за погасяване на дългове. С помощта на Общинския съвет ще се търси решение Общината да поеме дълг, за да покрие част от големите задължения, които трябва да се погасяват ритмично, за да не се трупат лихви.

 „За съжаление Общината няма  голям ресурс, за да поеме такъв дълг. Продължавам да  казвам, че ако нямахме този заем за централна градска част, поет през 2011 г., който продължаваме да изплащаме и по който дължим близо милион, можеше една по-голяма сума да се задели за болницата. Задача на новия управител е да преструктурира по най-добрия начин лечебното заведение. В това положение, което не е променяно от няколко години, е трудно, т.е. болницата продължава да трупа задължения. Нужно е много добро прецизиране кои отделения са необходими , кои биха могли да бъдат преструктурирани и по какъв начин", коментира кметът.

По неговите думи „при всички случаи договорите с външни консултанти ще продължат, защото добрите специалисти правят една болница привлекателна. По-скоро трябва да се преразгледат параметрите в договорите, за да има баланс между това, което външният консултант дава на болницата и това, което получава".