прасенца
прасенца / ThinkStock/Getty Images

„Област Габрово е една от малкото в Северна България, в която няма огнища на болестта Африканска чума по свинете, това стана ясно след третото заседание на Областната епизоотична комисия. Ежеседмичните срещи са в изпълнение на предприетите мерки, за да се следи ситуацията в региона.

Габрово е сред рисковите области за разпространение на африканска чума по свинете

Огнищата със Африканска чума по свинете не са се увеличили много, каза доктор Петров от Областна дирекция по безопазсност на храните (ОДБХ).Според него обаче броят на засегнатите прасета драстично се увеличава. Той акцентира отново върху човешкия фактор в разпространението на болестта и мерките за биосигурност, които трябва да се спазват задължително. Още по-строг ще е контролът от страна на МВР по нерегламентиран превоз на животни. Започват и съвместни проверки на ОДБХ, МВР, местни власти на всички свиневъдни обекти. Предстои да се поставят кошове за отпадъци от храни по туристически обекти и посочени места за почивка.

От днес работи „горещ телефон” за сигнали, свързани с чумата по свинете

Заболяването беше определено като истинско бедствие от страна на д-р Георги Желев от Тракийския университет в Стара Загора. Занимаващият се с епидемиология, инфекциозни болести и превантивна медицина подчерта, че спазването на правилата за отглеждане на животни и мерките за превенция са от изключителна важност за овладяване на болестта. Тя се разпространява лавинообразно и 55 страни вече се борят с нея, затова е толкова важно хората да бъдат информирани за рисковете и мерките.

Още мерки срещу африканската чума по свинете

„Човек не може да се зарази със заразено месо, но то по закон е негодно.“ – категорично заяви доктор Желев, който допълни още, че няма опасност заразено месо да попадне в магазините, защото преминава през сериозна проверка.

От комисията отново апелират за добросъвестност и повишена бдителност и се обръщат към собствениците на прасета от типа „заден двора“, които до момента са над 713 в областта.