В морето от информация е най-лесно да се удавиш или кой разбра, че парк Българка има нов директор
В морето от информация е най-лесно да се удавиш или кой разбра, че парк Българка има нов директор / © снимка: Габрово днес

Рокади, обявени в петък късно следобед. Новина, цитирана от 3-4 медии. Някой може да реши, че не е особено важна. Кой знае? Природен парк "Българка" е с нов директор.

Това важно ли е? Очевидно не. Или пък важи другата гледна точка. Ако те потопят в море от информация трудно можеш да различиш важното от маловажното.

И така, докато човек се е борил да разбере защо поредната "Златка" нахлува медийно в живота му, пропуска да разбере, че Мая Радева вече не е директор на Природен парк "Българка".

А беше време на протести. И камерите на национални телевизии се тълпяха да предават директно от офиса, където се помещава ръководството на защитената територия.

В петък, 3 април, ги нямаше. В понеделник - също. Във вторник - като в понеделник. Така ще е и в сряда. Има ли смисъл да продължавам с изреждането на дните от седмицата?

Първо информацията за смяната бе съобщена от БНР някъде към 19:00 часа в петък, 3 април, удобният за "смачкване" на информация час. След това националното радио бе цитирано от още няколко медии - DarikNews.bg и Канал 3.

Новината:

"Дирекцията на Природен парк „Българка” в Габрово вече е с нов ръководител, след като повече от година управлява Али Алиев, чието назначение предизвика протести.

За това време дългогодишната директорка на парка Мая Радева беше уволнена, а впоследствие възстановена на поста от съда. Възстановената от съда бивша директорка на Природния парк „Българка” Мая Радева се оттегли, след като прие предложението на Изпълнителната агенция по горите да напусне поста, съобщи БНР. На овакантеното място е назначен инженерът по горско стопанство Цветан Марков.

Заместник-изпълнителният директор на агенцията Красимир Каменов не отрече твърденията на бившата директорка Мая Радева, че съществува опасност да не бъдат възстановени разходвани средства по проекти от страна на ОП „Околна среда”:

„Има опасност наистина от загуба на средства и затова сме изпратили екип от Агенцията по горите в природния парк с новото ръководство да работят непрекъснато и наистина да намерим решение”.

От тогава до сега най-важното в сайта на парк "Българка" събитие е - "Резултати от конкурса за Седмицата на гората - "Гората - майка закрилница"!. С дата 2 април.

В рубриката "Новини" на Изпълнителна агенция по горите, под чиято шапка е парк "Българка", най-актуалното събитие е от 11 март - Заповед № РД-09-153/10.03.2015 г. на Министъра на земеделието и храните за забрана износа на необработен дървен материал.

Очевидно рокадите в защитената територия, наречена парк "Българка", не са от особено значение. Може би когато става въпрос за оповестяване на информация.

Тази Агенция е под шапката на земеделското министерство. Там пък положението е още по-интересно. Последната информация, която може да бъде открита с търсачката на сайта е от 2011 г. Звучи доста оптимистично и насърчително - Природен парк „Българка” представи в Брюксел традиционни български продукти.

Има ли нужда от коментар? И как нормален човек да се ориентира в тази държава?

В морето от информация е най-лесно да се удавиш.