Незаконна сеч в „Държавно ловно стопанство Дикчан“
Незаконна сеч в „Държавно ловно стопанство Дикчан“ / Снимка: Дарик, архив

Своевременна проверка по граждански сигнал, излъчен в ефира на национална медия направиха специалисти от Регионалната дирекция по горите във В. Търново. Сигналът е за извършвана сеч и складирана дървесина от двете страни на асфалтов път в землището на севлиевското село Кръвеник.

Горските инспектори към РДГ са установили, че за посоченото място има издадено позволително  за сеч от 30.12.2016, както и че има одобрен на 01.12.2016 г. технологичен план за добив на дървесина. Видно от схемата за добив, един от обозначените временни складове се намира в северната част на подотдела, за който е издадено позволителното. В близост до него преминава асфалтов път между село Табашко и завод „Балканско ехо“, с. Кръвеник. Проверката на мястото е извършена още в същия ден, в който е излъчен зрителският сигнал – на 7 февруари 2017 г. При нея обаче, на мястото е установена само дървесина, складирана в обозначения временен склад - около 10 плътни куб. метра  дървесина, а виждащата се в излъчените кадри дървесина от другата страна на пътя липсва. Служителите на РДГ са извършили проверка и в информационната система system.iag.bg, от която е видно, че на 6 февруари, от подотдела са били експедирани  53.73 куб. м. иглолистна дървесина с 4 броя превозни билети.

С официално писмо, директорът на РДГ – В. Търново запозна  ръководството на Северноцентрално държавно предприятие /СЦДП/ – Габрово с резултатите от извършената проверка.

На мястото бе направена и допълнителна инспекция от зам.-директора на СЦДП, в присъствието на директора и служители на ДЛС „Росица“, в чиято територия попада посочения в сигнала отдел. Според доклада от проверката, там е предвидена 60% санитарна сеч за бял бор и 5% принудителна за всички останали дървесни видове. Издадено е позволително със срок на действие от 4 януари до 22 декември 2017 г. за 939 куб. м. Добити и транспортирани към момента са 92 куб. м.

Извозването на количествата се извършва с коне, за да не се допуска увреждане на горски пътища. Добивът се осъществява според маркирането, като здравите дървета бял бор се запазват.

Не са установени елементи на незаконна сеч, няма и подадени жалби и сигнали от граждани в кметствата на близките села Кръвеник и Батошево.