В Гостилица започна празник на кратуната
В Гостилица започна празник на кратуната / НЧ „Христо Ботев”-1894”

„Кратуните оживяват”, е първата от проявите предвидени в програмата на празника на кратуната в село Гостилица, който се провежда днес. Известни със самобитен хумор и чувство за самоирония, хората в Гостилица избраха кратуната като закачка и като важно пособие в живота на българина в миналото. В нейна чест бе обявен национален литературен конкурс на тема „Кратуната в бита на българина”. Творбата на Любомира Петрова от Пазарджик бе класирана на първо място от жури към читалище „Христо Ботев”-1894”, което е организатор на всички прояви, включени в празника на кратуната. В раздела за рисунка две първи награди получиха Йонка Калинкова и Цветана Иванова - ученици от местното училище „Васил Априлов”.

От читалището в селото, което е инициатор на празника на кратуната, предвиждат той да стане  традиция. Първото му издание днес е изпълнено с разнообразни прояви. След работилницата  „Кратуните оживяват” се откриват изложбите „Кратуните в бита” и „Кратуни на плет”.

Официалното откриване на празника е следобед. Поздравът на гостиловската фолклорна група е под мотото „Човекът и кратуната, кратуната и човека”, ще има танц на кратунките наречен „Умен, глупав, кратуна”. Късно вечерта ще бъде обявен „Микрофонът е ваш”, където гостите на празника ще споделят преживелици с кратуни.