Увеличение на новопостъпилите граждански дела отчита Габровски окръжен съд
Увеличение на новопостъпилите граждански дела отчита Габровски окръжен съд / Дарик Габрово, архив

1 501 дела за разглеждане е имало в Окръжен съд Габрово през миналата година, сочи годишният доклад на институцията. През 2012 г. е увеличен е броят на новообразуваните граждански дела, а се отчита намаляване на новопостъпилите наказателни дела.

През отчетния период съдиите от Габровски окръжен съд са свършили общо 1 360 дела, от които 408 наказателни и 952 граждански. При съпоставка с предходните две години е налице значително увеличение по отношение на приключилите граждански дела. При наказателните производства е увеличен броят на свършените първоинстанционни наказателни дела от общ характер, а се отчита намаляване на приключилите частни и въззивни наказателни производства.

През годината са отчетени традиционно добри резултати по отношение срочността на решаване на делата. От данните в доклада е видно, че 93 % от свършените дела са приключили в инструктивния 3-месечен срок. Отнесени към натовареността на съдиите от Габровски окръжен съд, която е около средната за страната, тези цифри са показателни за добрата организация по администрирането на делата и провеждането на съдебните производства.

Данните в доклада сочат и ниско процентно съотношение между отменените и изменени от по-горни инстанции актове, спрямо общия брой постановени и обжалвани решения, определения и присъди. Последното е важен индикатор за качеството на правораздавателната дейност осъществявана през годината.