Конституция на РБ
Конституция на РБ / Областен управител Габрово

Какво представлява правовата държава, кои закони я определят като такава, законодателна  отговорност и правна система на България – тези въпроси коментираха областният и зам.-областният управител на Габрово с ученици от СУ „Васил Левски“.

Поводът за срещата е вече изминалият Ден на Конституцията и юристите, който се отбелязва на 16 април. Зам.-областният управител постави акцент върху основния закон на Република България – Конституцията.
 

Конституция на РБ
Областен управител Габрово


Много се говори в днешно време за промяна на Конституцията, но познава ли се тя, какво представлява, какво регламентира? Всичко това беше представено от Ивелина Петрова, която подари на всеки един участник в срещата по една Конституция. Това беше първият досег на учениците с тази малка книжка, която не е толкова атрактивна за младежите, но е изключително важна, тъй като определя нашата държава като парламентарна република и полага основите на политическия плурализъм и разделението на властите у нас на законодателна, изпълнителна и съдебна.
 

Конституция на РБ
Областен управител Габрово


„Какво е върховенство на закона и за да го има не сме ли най-важни самите ние?" – попита зам.-областният и допълни, че всички ние имаме колективна отговорност за случващото се около нас. Да бъдем отговорни, да познаваме правата и свободите си – това пожела ръководството на Областната администрация на своите събеседница.
 

Конституция на РБ
Ивелина Петрова, фотография: Областен управител Габрово