храм  „Св. св. Онуфрий, Дамаскин и всех мучеников Габровских“
храм „Св. св. Онуфрий, Дамаскин и всех мучеников Габровских“ / Областен управител Габрово

Десетки граждани изпълниха пространството около новостроящия се храм  „Св. св. Онуфрий, Дамаскин и всех мучеников Габровских“ в габровския квартал Младост. Пред погледа на всички тях Габровското архиерейско наместничество тържествено освети новите четири камбани, които от утре ще огласят квартала.

На церемонията присъстваха още областният управител Невена Петкова, председателят на Общински съвет – Габрово Лена Георгиева, заместник – кметът арх. Николай Меразчиев, дарители, представители на строителите и др. Към всички присъстващи отец Руслан отправи своята благодсарност и сподели, че това е знак за това, че този храм има своето отношение и място в живота на града ни. Благодари на всички дарители допринесли за това дело и особено на Лайънс клуб - Габрово.

„Църковната камбана е гласът на Бога тук на земята, затова и са толкова важни в богослужебния живот на църквата. – каза още архиерейският наместник и допълни: „Мнозина казват, че храмът още не е готов, няма да има богослужение, защо трябва да бият камбаните? Богослужението обаче става не само вътре в храма, то е среща, която ние правим с Бог в нашите сърца. Така че богослужението започва тук от днешния ден с тези камбани, които сутрин и вечер ще ни напомнят, че много скоро тук ще бъде готов Храмът.“

Областен управител Габрово
храм „Св. св. Онуфрий, Дамаскин и всех мучеников Габровских“

Отецът призова по-често да се вслушваме в гласа на камбаните, по – често да се вглеждаме в себе си, да ни зъвръщат към онова място в душите ни, където стои Бог. „На прага сме да успеем да завършим храма. Вярвам, че наистина с Божията помощ ще съумеем да го направим. Нека Бог да ни пази и зове към себе си. Да пази града ни, този квартал, децата ни и да ни води“ – допълни още той.

Първата копка на  храма „Св. св. Онуфрий, Дамаскин и всех мучеников Габровских“ беше направена през 2010 година от Великотърновския митрополит Григорий. След известно прекъсване строежът на църквата беше възобновен през 2016 година. За довръшване на строителните дейности, през 2017-та година Правителството отпусна 180 000 лв. Община Габрово също подкрепя усилията за довършване на новия храм и организира различни инициативи и събития чрез габровска общественост, за да може всички да бъдат съпричастни.