Тримата младежи, осквернили гробищния парк на Яворец- с пробация
Тримата младежи, осквернили гробищния парк на Яворец- с пробация / netinfo

Трима младежи от село Яворец, общ. Габрово са осъдени на пробация за хулиганство, отличаващо се с изключителен цинизъм. Районен съд - Габрово призна трите момчета за виновни в това, че на 24 срещу 25 май 2006 г., в с. Яворец, като непълнолетни към момента на деянието, но след като са разбирали значението на извършеното и са могли да ръководят постъпките си, са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред, осквернявайки гробищния парк на селото като са съборили 55 надгробни плочи.

За извършеното престъпление съдът наложи на всеки един от тримата подсъдими наказание пробация, изразяваща се в пробационни мерки като задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 1 година, задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 1 година и безвъзмезден труд в полза на обществото в размер на 150 часа годишно за срок от две поредни години.

Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Окръжен съд - Габрово в 15-дневен срок.

Делото бе разгледано по реда на  Съкратено съдебно следствие в производството пред първа инстанция, без да се провежда разпит на свидетелите в съдебно заседание. Подсъдимите заявиха, че се признават за виновни по всички факти и обстоятелства посочени в обвинителния акт и изразиха съгласие да не се събират доказателства по тях.

При постановяване на присъдата съдът ползва самопризнанията на подсъдимите и доказателствата, които ги подкрепят събрани в досъдебното производство, като определи наказанията при условията на чл.55 от НК.