Три години условно за смъртта на трима души при катастрофа
Три години условно за смъртта на трима души при катастрофа / Дарик Габрово

Габровски окръжен съд осъди днес К.А. от Пловдив на 3 години лишаване от свобода - условно, за причинена смърт на трима души и телесни повреди на други двама при пътнотранспортно произшествие.

Подсъдимият бе признат за виновен в това, че на 4 април 2011 година, около 13,00 часа, на главен път София - Варна, в землището на гр. Севлиево, при управление на товарен автомобил с прикачено товарно ремарке, нарушил правилата за движение по пътищата - чл.21, ал.1 от ЗДвП, като се движел със скорост 108 км/ч, при максимално разрешена 70 км/час и по непредпазливост причинил смъртта на повече от едно лице - на водача и на двама от пътниците в насрещно движещ се лек автомобил, и средни телесни повреди на други двама от пътниците в лекия автомобил. От събраните по делото доказателства става ясно, че инцидентът е настъпил след предприета несъобразена маневра „изпреварване" от страна на водача на лекия автомобил.

Предвид горепосоченото и на основание чл.343, ал.3, предл. 3-то, бук."б", предл. 1-во във вр. с ал.4, във вр. с ал.1, бук."в", и чл.342 ал.1 от НК във вр. с чл.58а ал.1 от НК К.А. бе осъден на 3 години лишаване от свобода, като на основание чл.66, ал.1 от НК изпълнението на така определеното наказание, бе отложено с изпитателен срок от 4 години.

На основание чл.343г от НК във вр. чл.37 т.7  и чл.49 ал.2 от НК подсъдимият   бе лишен от право да управлява МПС за срок от 3 години.

Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд - Велико Търново в 15-дневен срок.

 Делото бе разгледано по реда на Глава двадесет и седма от НПК - Съкратено съдебно следствие в производството пред първа инстанция, без да се провежда разпит на свидетелите и вещите лица в съдебно заседание. Подсъдимият заяви, че се признава за виновен по всички факти и обстоятелства посочени в обвинителния акт и изрази съгласие да не се събират доказателства по тях. При постановяване на присъдата съдът ползва самопризнанията на К.А. и доказателствата, които ги подкрепят, събрани в досъдебното производство.

Съгласно разпоредбите на закона, при разглеждане на делото по този ред, когато определя наказанието съдът е длъжен да съобрази същото с разпоредбата на чл.58а от НК, като в конкретния случай намали първоначално определеното наказание от 4 години и 6 месеца лишаване от свобода с 1/3.