Томислав Дончев: Където и да съм, емоционално съм свързан с Габрово и всичко, което се случва в града
Томислав Дончев: Където и да съм, емоционално съм свързан с Габрово и всичко, което се случва в града / Габрово ДНЕС

Томислав Дончев, вицепремиер споделя в интервю пред вестник "Габрово ДНЕС", че е емоционално свързан с Габрово и всичко, което се случва в града. Още новини от изданието четете тук - www.gabrovodnes.info.


Въпреки многобройните ви задължения, вие никога не пропускате важно за Габрово събитие. Защо го правите, никой няма да се разсърди, мисля, ако отговорностите ви на зам.-министър председател ви бяха задържали в София?

Това за мен е не толкова политически, доколкото граждански дълг. Аз към габровец, гласувам в Габрово, аз съм един от гласоподавателите на г-жа Христова. Където и да съм, аз съм емоционално свързан с Габрово и всичко, което се случва тук. Още повече, две години и половина като кмет съм се борил за някои неща, виждам как вече те се случват, чувствам се съпричастен към всичко което става и ще става в Габрово. Та нали това е моят град.

Вие не взехте участие в церемонията, но слушахте с интерес посланията на кмета Таня Христова?

Да, словото на новоизбраният кмет Таня Христова бе показателно, то начерта посоките, в които ще върви Габрово през следващите четири години. Маркирани бяха основните инфраструктурни обекти, но ми направи силно впечатление, че тя акцентува повече на образованието, и то професионалното. Но най-важен бе призивът да се забравят различията и повечето хора  да мислят и работят в една посока.

Какво ще й пожелаете?

Естествено на първо място да е здрава, да има сили, а всичко останало - и способности и замах и фантазия тя го има. За съжаление като постигнеш нещо, не става по-лесно, напротив. Защото хората искат още повече. Тя го знае и сега ще трябва да отговаря на още по-високи изисквания и очаквания. Още повече, резултат като нейния, много задължава. На кмет, избран с толкова висок резултата, не му е по-лесно.

Какви спомени ви навява днешната церемония, преживели сте същото преди 8 години?

Спомням си странната комбинация между ентусиазма и голямата отговорност, която поемаш. Преживях го много емоционално, макар външно да изглеждам хладнокръвен. Кметската работа е най-добрата школа. Благодарен съм за възможността да бъда кмет две години и половина. Това ме научи на много неща.

Понякога не ви ли липсва кметската работа на фона на огромното напрежение, в което работите сега?

Естествено, че ми липсва. Това е работа, в която ако си умен, упорит, целенасочен, можеш да видиш конкретния резултат от усилията си. В Министерския съвет работата не винаги е такава. Можеш да се бориш за нещо година и половина и накрая да се окаже, че не може да стане. Кметската работа е различна, има много предизвикателства, налага ти се да разбираш от всичко, имаш пряк контакт с хората, с проблемите, трябва да търсиш решението.

В сегашния мандат групата на левицата в Габрово не е многобройна, но е съставена от професионалисти, опитни парламентаристи?

Това е хубава новина. Дай Боже, в Общинският съвет на има повече професионален спор, а не политически заяждания. Колкото повече глави мислят от различни гледни точки, толкова по-добри решения ще взема той.

Какъв е коментарът ви за резултатите от местните избори. Цялата власт сега е в ръцете на ГЕРБ, ще се справите ли с огромната отговорност?

Това са първите избори без толкова много помия, оплюване, компромати. Това даде малко по-голяма възможност да се говори за проблемите на града, за улицата, за квартала, за образованието, за инфраструктурата, за здравеопазването, за младите. А това, че ГЕРБ е носител на цялата власт е огромно време, носиш цялата отговорност за всичко. От друга страна е шанс, възможност за сбъдване на всички намерения и желания.

Автор на интервюто е Женина Денчева