Тити Папазов срещу Цветан Антов за Купата на Габрово
Тити Папазов срещу Цветан Антов за Купата на Габрово / 100 вести

Във второто издание на Купата на Община Габрово националният селекционер Тити Папазов със своя клубен отбор „Левски“ ще се изправи срещу една от най-великите легенди на българския баскетбол – Цветан Антов, който сега е начело на родния „Спартак“ - Плевен. Мачът е на 28 септември, в зала „Орловец“ от 18.00 ч.

Като активен състезател Антов беше един от лидерите на националния отбор през 90-те години, многократно е обявяван за най-добър баскетболист на България, както и за най-добър изпълнител на наказателни удари. Бронзов медалист е от европейското първенство с младежкия национален отбор и балкански шампион с националния отбор на България през 1984 г. Има две шампионски титли и една Купа на България със „Спартак“ (тогава „Плама“).  Като капитан на плевенския тим Антов бе със съществена заслуга за най-големите европейски успехи на клуба – победи над „Реал“ (Мадрид), „Партизан“ (Белград), „Бенфика“ (Лисабон), в турнирите на ФИБА през 1995 и 1996 г. Тогава редом с него честта на плевенския баскетбол защитаваха Георги Младенов, Любо Минчев, Пламен Христов, Петър Петров, Хрисимир Димитров.

През предстоящия сезон плевенският „Спартак“ пак ще е сред претендентите за медалите, след като реши финансовите си проблеми. 
Антов ще разчита на петима нови състезатели, трима от тях вече са на линия -  Васил Александров, Ивайло Вучков и Михаил Танев.

В състава на вицешампиона „Левски“ пък ще видим национала Христо Захариев, който през миналия сезон беше играч на „Рилски спортист“. От 1 септември той премина при “сините“ като свободен агент.  Захариев е с впечатляващи показатели  - 15,9 точки и 4,8 борби във вътрешното първенство и по 12,9 пункта и 4 овладени топки в петото издание на Балканската лига.

Тити Папазов срещу Цветан Антов за Купата на Габрово
netinfo

Сблъсъкът „Левски“ - „Спартак“ ще е кулминацията на вече традиционния турнир „Христо Донков“. Тази година той е за кадетки и мъже. При момичетата за купата ще спорят два отбора на домакините от „Чардафон-Орловец“, тревненският „Зограф“ и „Левски“. Мачовете са сутринта в събота. От 13.30 е срещата между мъжкия отбор на „Академик“ (Пловдив) и юношите на „Левски“. В 15.30 пък за първи път от 1975 г. Габрово официално ще се сдобие с представителен мъжки отбор по баскетбол. Момчетата на Владимир Искров и Николай Вътков ще дебютират пред родна публика срещу „Чавдар“ (Троян). 7-8 от състезателите са на юношеска възраст и до миналата година играеха за разпадналия се „Овъргаз“. Състезател № 1 за миналия сезон на „Чардафон-Орловец“ Стефан Иванов, Борислав Ганчев, Станислав Петров и Николай Михайлов са местните момчета в състава. С мъжкия отбор тренират още обещаващите юноши Илиан Абулибде и Цветослав Митев.