Тежко болен едва не умря след разтакаване между лечебни заведения в търновско
Тежко болен едва не умря след разтакаване между лечебни заведения в търновско / Дарик Габброво
В областната болница спасиха тежко болен, прехвърлян между лечебни заведения в търновско
31928
В областната болница спасиха тежко болен, прехвърлян между лечебни заведения в търновско
В областната болница спасиха тежко болен, прехвърлян между лечебни заведения в търновско
  • В областната болница спасиха тежко болен, прехвърлян между лечебни заведения в търновско
  • В областната болница спасиха тежко болен, прехвърлян между лечебни заведения в търновско

 

65-годишен мъж в критично състояние от великотърновското село Ресен бе спасен в габровската областна болница след няколкочасово разкарване  между лечебни заведения във Великотърновско. След две операции и престой в Реанимация Йордан Величков, приет с диагноза медиастинит, от вчера се възстановява в ушно отделение. Неотлъчно с него е съпругата му Кина Петрова.  Всичко започнало преди около две седмици. 65-годишният мъж се оплакал от болки в гърлото и главата. Вратът му започнал да се подува, дишането и гълтането му били затруднени.  Личният му лекар бил категоричен, че трябва да бъде хоспитализиран и го насочил към областната болница във Велико Търново. От стационара обаче отпращат семейството под предлог, че ушно отделение е закрито и няма специалисти. Предлагат им да отидат в болницата в Горна Оряховица. Там лекарите се отнасят любезно, но също отказват хоспитализация, тъй като случаят е сериозен и не е за тях, препоръчват им отново да се върнат в Търново.

Кина и Йордан, чието състояние се влошава изключително много, изпълняват препоръката. От спешния кабинет в Търново обаче отново отказват прием, насочват ги към Габрово и Плевен. По думите на съпругата в нито едно от лечебните заведения не предлагат линейка на пациента. От болница в болница ги транспортира  дъщеря им с личния си автомобил. Виждайки, че Йордан изпада в безсъзнание, почти пет часа след като са потърсили за пръв път лекарска помощ, двете жени решават да го докарат до габровската областна болница, която е по-близо. На Дряново ги спира патрулен екип и полицаят преценявайки критичността на положението ги ескортира със служебния автомобил до Габрово.

В областната болница пациентът е приет веднага. Касаело се за възпалителен процес в гърлото, който се спуска в областта на медиастинума. Направен е животоспасяващ разрез, за да се облекчи дишането, след което следва операция. Медиците са категорични, че всяко по-нататъшно забавяне на лечението е можело да бъде фатално. Днес, седмица след разигралата се трагедия, 65-годишният мъж пое първите си две лъжички храна. Съпругата му през сълзи благодари на габровските лекари, които са му помогнали.  За всички обаче остава въпросът, ако и те бяха отказали спешна помощ, какво щеше да се случи?

 Разказът на съпругата във файл 1

Думи на д-р Дамянов във файл 2

Шефът на спешното отделение във великотърновската болница д-р Стефан Филев заяви, че е в отпуск и не му е докладвано за случая. Според него не е възможно човек в критично състояние да бъде отпратен от лекарите в старата столица, независимо от липсата на отделение. Той обеща проверка, след която да коментира по- обстойно случая

Началникът на болницата в Горна Оряховица д- р Миролюб Кожухаров потвърди, че такъв пациент е посетил лечебното заведение, но е нямало възможност да бъде приет, заради липса на отделение и апаратура.