Кметът Таня Христова
Кметът Таня Христова / Община Габрово

Кметът на Габрово и председател на българската делегация в Комитета на регионите Таня Христова подкрепи Декларацията за присъединяване към Кохезионния алианс. Документът бе подписан от групата български кметове, участващи в пленарната сесия на Комитета на регионите на ЕС в Брюксел, проведена на 22 и 23 март 2018 г.

В подписания документ се казва, "Политиката на сближаване е основната европейска инвестиционна политика за постигане на целта за икономическо, социално и териториално сближаване, залегнала в договора за ЕС. Така политиката на сближаване носи ясна добавена стойност, създавайки работни места, осигурявайки устойчив растеж и модерна инфраструктура, преодолявайки структурните пречки, укрепвайки човешкия капитал и подобрявайки качеството на живот. Тя дава възможност и за сътрудничество между регионите, градовете и общините от различните държави членки, както и сътрудничество с частния сектор, институциите на знанието и социалните партньори на регионално равнище".

Кметът Таня Христова: Енергийната бедност е един от най-значимите социални проблеми

"Като Алианс за сближаване работим заедно за постигане на силна политика за насърчаване на икономическото, социалното и териториалното сближаване в Европейския съюз след 2020 г.", се казва още в Декларацията за принципите на Алианса за сближаване.

Официалната церемония по подписването се проведе на 22 март в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Алиансът за сближаване (# CohesionAlliance) е коалиция на онези, които вярват, че политиката на сближаване на ЕС трябва да продължи да бъде основен стълб на бъдещето на Съюза. Алиансът беше създаден благодарение на сътрудничеството между водещи европейски сдружения на градовете и регионите и Европейския комитет на регионите. Той отправя искане бюджетът на ЕС след 2020 г. да гарантира по-силна, по-ефективна, видима и достъпна за всички региони в Европейския съюз политика на сближаване. Национални, регионални и местни власти, малки и средни предприятия, неправителствени организации, училища, университети, културни организации – всички, които вярват в политиката на сближаване на ЕС, са поканени да се присъединят към Алианса за сближаване. „

Информацията е на Община Габрово