Снимка:
Снимка: / РИМ - Габрово
На Преображение Господне, празникът, символ на Божествената промяна, надежда и възраждане на духа, в Регионален исторически музей – Габрово бе открита изложба, посветена на 150 години от създаването на Женско благотворително дружество „Майчина грижа”. Кметът на Габрово Таня Христова, официален гост на събитието, акцентира върху мъдростта на хората, в чиито сърца преди толкова много време се ражда идеята за създаване на тази организация.
 
„Сега, от дистанция на днешния ден се вижда, че неговата история е вплетена здраво в миналото на Габрово почти от самото му обявяване за град и тук всички могат изключително много да се гордеят. Стореното в годините от тези, които припознават мисията на Дружеството за своя, лична, е повече от повод за гордост”, каза в поздравителното си слово при откриването на изложбата Таня Христова. 

Снимка:
РИМ - Габрово

Кметът подчерта, че това е доказателство за мощта на промяната, която може да се постигне с предприемаческият дух на габровци, вдъхновен от стремежа към социални и духовни каузи. Според Таня Христова чрез Дружеството е изразена силата на безрезервната майчина обич, която променя съдби и оставя следи дори след век и половина.
 
Председателят на Женското благотворително дружество „Майчина грижа” Ганка Шиварова получи от кмета Таня Христова „Печат на Габрово” и благодари за оказаното внимание към каузата на организацията. Тя отчете ролята Регионален исторически музей – Габрово и Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” за представянето на изложбата, посветена на 150 години „Майчина грижа”.
 
Директорът на РИМ – Габрово Красимира Чолакова честити годишнината на дружеството и поздрави екипите на музея и библиотеката за представянето на изложбата.
 
„Изложбата е един малък принос към усилията за осмисляне на миналото, извличане на опит като залог за бъдещето и изпълнение на дълга ни към нашите предци, които със своята творческа енергия и постоянство са конструирали образа на Габрово и са го превърнали в един от символите на съвременна България”, заяви в Красимира Чолакова. 

Снимка:
РИМ - Габрово

Тя отправи благодарност към директора на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” Савина Цонева за ролята на организацията в създаването на изложбата.
 
Чолакова подчерта значението на създателите на изложбата за съхраняване и представяне на историята на „Майчина грижа”. Това са: авторът Катя Гечева, Радост Балевска, Ирена Узунова, Росен Йосифов, Георги Димитров, Иван Постомпиров и Моника Ненова.