Със споразумение за сътрудничество завърши срещата на хората от двете села, носещи името Гарван
Със споразумение за сътрудничество завърши срещата на хората от двете села, носещи името Гарван / netinfo

По съвместни проекти ще работят читалищата в селата с име Гарван от община Габрово и община Ситово, област Силистра. Управителните съвети подписаха споразумение за дългосрочно сътрудничество, което предвижда създаването на специални кътове в музейните им сбирки. Певческите им фолклорни групи ще научат песни от репертоара на партньорското читалище, ще изследват, разучават и пресъздават едни и същи нарони обичаи, за да представят приликите и отликите в традициите на двете села.

Със споразумение за сътрудничество завърши срещата на хората от двете села носещи името Гарван
netinfo

Според преданията горд българин, който убил двама турци, за да спаси семейната си чест, се заселил в Балкана и основал селище, което нарекъл Гарван на името на родното си село в Силистренско. Край него после възникнали и други селца и махали. Преди век те  влизали в състава на бившата Гарванска община. Част от тях сега са в кметство Гиргини. В събота хората от двете села с еднакво име, далечни потомци на събития и хора от преди близо пет века, се срещнаха за пръв път в село Гарван, Габрово на празника "Каквито и да сме, свои сме". С много емоция и настроение на площада пред църквата в Гарван се събраха хора и наследници от кметство Гиргини. Тук беше народният представител от Габрово Ивелин Николов, заедно с 10-месечната си дъщеря, наследничка на родения в селото неин пра-пра дядо. Дойдоха и представители на ОбС на БСП. Те, както и лично Ивелин Николов, подкрепиха събитието финансово. Дарение направи и общинската съветничка Диана Гатева, която има имот в селото, както и ПП Герб - Габрово. Партийната централа на Герб изпрати поздвравителен адрес в който акцентира: Във времена, в които ние политиците работим, за да отваряме границите на страната ни, вие правите нещо много по-ценно и незаменимо - вие отваряте за другите сърцата и домовете си. Много хора от района с радост помогнаха за подготовката на празника, както се казва, кой с каквото може - пари, труд, продукти.

Със споразумение за сътрудничество завърши срещата на хората от двете села носещи името Гарван
netinfo

Поздравителен адрес имаше и от името на община Ситово. Кметът на с. Гиргини Румяна Кушева посрещна с хляб и сол колегата си от с. Гарван Силистренско.  Традиционни погачи разчупиха домакините за своите гости, а те на свой ред донесоха подаръци. Най-хубавият подарък обаче бяха изпълненията на групата за автентичен фолклор от НЧ "Димитър Полянов" и фолклорната група на Пенсионерския клуб от с. Гарван, Ситово. Мощният и красив глас и песните на солистката Минка Стоева, солистка на Радио Шумен, дълго ще вълнуват хората, очаровани от природния и талант.

Със споразумение за сътрудничество завърши срещата на хората от двете села носещи името Гарван
netinfo

На работна среща в клуба на домакините от НЧ "Христо Ботев 2008" в неделя сутринта управителните съвети на двете читалища се разбраха това да бъде началото на тяхната съвместна дейност. Те ще развиват съвместни форми за обогатяване на читалищната дейност, за разширяване на дабравалчеството и инициативността на хората от двата региона. Ще насочат инициативи и конкретни дейности към младите хора и подрастващите за осигуряване на приемственост в областта на народното песенно, танцово, разказваческо изкуство, традиционните занаяти и дейности, кулинарните традиции, обредните практики и други, ще развиват съвременни дейности с цел превръщането на регионите в атрактивни туристически дестинации и създаване на допълнителни работни места и поминък за местното население.

Председателката на читалището в с. Гарван, Силистренско, Славка Ганева покани гости от Балкана на Празника на хляба догодина в началото на жетвата на територията на Златна Добруджа.