Съмнения за поръчков одит в парк Българка
Съмнения за поръчков одит в парк Българка / DarikNews.bg
Съмнения за поръчков одит в парк "Българка"
70167
Съмнения за поръчков одит в парк "Българка"
  • Съмнения за поръчков одит в парк "Българка"

Одитът на четири проекта, изпълнявани от Природен парк "Българка" е поръчков. Целта е да се махне Мая Радева от директорското място. Нямам скрупули да го кажа. Това заяви емоционално пред журналисти адвокат Евгения Попова, която е от екипа на проверяваните проекти. От началото на януари в парка се извършва одит под ръководството на Благовеста Костадинова Лалова, главен вътрешен одитор в звено "Вътрешен одит" в Изпълнителна агенция по горите и Вася Пейчева Михайлова от същата служба.

Съмнения за поръчков одит в парк "Българка"
netinfo

Проверката е на четири проекта, които са реализирани в парк "Българка" с европейски средства в периода от 2008 г. до 20013 г. Според разказа на хората, които са в екипите за изпълнението им, одиторите пристигнали в парка в началото на януари и получили пълно съдействие. Те избрали едно от помещенията, поискали на вратата да бъде поставена ключалка и само те да имат достъп до помещението. Отказали, обаче, да получават документите от одитираните проекти под опис  с приемо-предавателен протокол. Така никой от екипа не може да докаже дали даден документ е предоставен. Документите са оригинални и ако някой от тях изчезне може да се компрометира дадена дейност или дори целия проект.

Според адвокат Попова, преди този одит цялата документация по проектите е съхранявана според изискванията - в метални каси и специално помещение.

Съмнения за поръчков одит в парк "Българка"
netinfo

В момента не се знае в кой класьор какво има, папките са пръснати по масите в стаята, дадена на проверяващите. Представителките на Изпълнителна агенция по горите дори сложили салфетка, за да закрият охранителната камера в помещението и така да гарантират дискретност при извършваните от тях проверки.

Съмнения за поръчков одит в парк "Българка"
netinfo

В петък е връчен предварителния доклад по одита. "Отказаха да го връчат на упълномощено лице и отидоха на личния адрес на Мая Радева, въпреки че тя е в болнични след катастрофа", разказа адвокат Попова. Мая Радева е директор на парк "Българка" до преди няколко дни.

Временният шеф на парк "Българка" Али Алиев предложи на журналистите да разговарят с одиторките в понеделник, когато те отново щели да бъдат в Габрово. "Тогава ще може да разберете от тях защо така са предпочели да връчат предварителния доклад и всичко, което ви интересува", каза Алиев и изрази становището, че трябва да се изслушат двете страни.

В понеделник екипът трябва да има готово становище по предварителния одиторски доклад. Той обаче им е връчен в петък след обяд, към 15.00 ч., два дни по-късно. В 17.00 ч. административните помещения в сграда на парк "Българка" се заключват, тъй като е свършило работното време, събота и неделя са почивни дни.

"Затова, че връчват този доклад по-късно, според тях не означава, че имаме два дни повече за становище. Не се съобразяват и с указанията на Министерство на финансите, че почивните дни не се броят, при определяне на срока. Нямат обяснение как очакват да имаме готовност. Преценили са също така, че след 17.00 часа документацията трябва да бъде заключена, така че ние да не можем да работим", каза адвокат Попова.

"Искаме да си свършим работата. Да седнем, да прегледаме констатациите. Считаме, че този доклад е тенденциозен, поръчков и немотивиран. И законово неиздържан, категорична съм. Това ще го изложим в своето становище. Въпросът е, че трябва да имаме възможност да го направим, а в момента тази възможност ни се ограничава", коментира Евгения Попова.

Съмнения за поръчков одит в парк "Българка"
netinfo

След провеждането на разговори с представители на агенцията стана ясно, че хората от екипите на проектите могат да останат след работно време и да работят в почивните дни, за да имат достъп до документите, но в присъствието на лице на трудов договор към парка.