Свети Спиридон–Ден на майстора в Етъра
Свети Спиридон–Ден на майстора в Етъра / netinfo
СВЕТИ СПИРИДОН –Ден на майстора в АЕК “Етър”
35729
СВЕТИ СПИРИДОН –Ден на майстора в АЕК “Етър”
СВЕТИ СПИРИДОН –Ден на майстора в АЕК “Етър”
  • СВЕТИ СПИРИДОН –Ден на майстора в АЕК “Етър”
  • СВЕТИ СПИРИДОН –Ден на майстора в АЕК “Етър”

 

На 12 декември Православната църква почита паметта на Св. Спиридон Чудотворец - един от великите светии и чудотворци от ІV век. Роден е на остров Кипър по време на царуването на Константин Велики. Станал епископ в кипърския град Тримитунт, участвал в първия вселенски събор в Никея.

Според житието му, изхранвал сиромаси и бедняци и приемал много странници в дома си. Излекувал император Констанций II от тежка болест.

В живота си е сторил много добри дела за християнската вяра, да разберат хората нейната доброта и човечност, да повярват в силата на Христовата вяра, която помага и закриля. Точно колкото добър и човечен бил Спиридон и помагал на бедните и попадналите в беда, точно толкова смайващи били и чудесата, с които се прославил.

Някъде вярват, че на Спиридон слънцето спира пътя си към зимата и се "зъвърта" към лятото. Днес не се работи женска работа, не се шие, защото, ако се убоде жената, раната няма да зарасне лесно. Днес не се рони царевица, не се варят зърнени храни (леща, боб, грах), за да не излизат пъпки по тялото.

В миналото всяка еснафска организация си е имала свой патронен празник, посветен на определен светец. Терзии и хлебари  са празнували на св. Троица. Ковачи, железари и ножари - на св. Атанас, кожари и кожухари - на Илинден, кръчмарите - на св. Трифон, воденичари, рибари, лихвари- на Никулден.

На 12 декември по традиция се празнува денят на Свети Спиридон - закрилник и патрон на всички занаятчии. Това е единственият ден през годината, в който етърската чаршия остава затворена.

В деня на св. Спиридон майсторите от Архитектурно- етнографския комплекс "Етър" ще запалят в работилниците си свещичка за здраве. На тържествена литургия в етърската църква "Св.Богоявление " ще споменат с благодарност и добра дума починалите майстори и ще се помолят за здравето на живите. Те ще поставят цветя пред барелефа на създателя на Етъра Лазар Донков.

Входът ще е свободен за всички посетители на АЕК „Етър".

Повече за Деня на Свети Спиридон чуйте в прикачения файл от директора на "Етъра" Ангел Гоев.