Стартира филмовата програма, част от изложбите посветени на
 Кристо и Жан-Клод
Стартира филмовата програма, част от изложбите посветени на Кристо и Жан-Клод / Музей Дом на хумора и сатирата
Тази събота 4 ноември, от 11:00 часа, стартира филмовата програма към изложбите „Кристо и Жан-Клод. Проекти" и „Роден в Габрово."

Ще бъдат показани две заглавия, автор на които е журналистката Евгения Атанасова-Тенева - „Кристо и Жан-Клод – изкуството е за двама” от 2010 и „Christo от България“ от 2015. Филмите са любезно предоставени от Българска национална телевизия.

През 2010 година Евгения Атанасова пътува до Ню Йорк, за да присъства на възпоменателмната среща в памет на Жан-Клод (1935-2009) - съпруга и партньорка в проектите на Кристо. На срещата в музея „Метрополитън“ присъстват кметът на Ню Йорк, Майкъл Блумбърг, директорът на музея Филипе де Монтебело, ръководители на проекти на Кристо и Жан-Клод, автори на книги за тях, документалисти, галеристи, колекционери, приятели, членове на семейството.

С филма „Кристо и Жан-Клод - изкуството е за двама“ Евгения реализира една своя мечта - да се срещне и разговаря с Кристо под формата на интервю. Това се случва в дома на артиста в Манхатън, където той разказва за своя творчески и личен път с Жан-Клод, за особеностите на характерите им, концепцията за изкуство, битките със статуквото и отношението към границите и бариерите.
Евгения Атанасова показва в документалния си филм и интервюта с близки приятели и сътрудници на артистичната двойка. Оригиналната музика към лентата е на Калин Николов („Дзифт").

Филмът Christo от България“ е един поглед към България, такава, каквато я помни Христо Явашев. Автор на филма е отново Евгения Атансова-Тенева. Кадрите са заснети е през 2015 година и в тях ще видим и чуем разкази от Разград - родния град на Анани Явашов (дядото на Кристо), от Габрово и местността Качорите. Пред камерата със своите детски и младежки спомени застават художничката Ива Хаджиева, преподавателката по изобразително изкуство Иванка Здравкова, почитателя на творчеството на артистичната двойка и един от основните двигатели на Сдружение „Нашето по-голямо Габрово” – Иван Господинов, Иван Иванов – директор на Регионален исторически музей – Разград и други.

От 10:30, непосредствено преди прожекцията, Музеят „Дом на хумора и сатирата” организира екскурзоводна беседа в залата на изложбите „Кристо и Жан-Клод. Проекти” и „Роден в Габрово”. Беседата ще въведе посетителите в идеите и начина на работа на Кристо и Жан-Клод и ще ги ориентира в мащабите и историята на проектите им. "Капсулата на времето," изложбата "Роден в Габрово" ще ги пренесе в ранните години от живота на Христо и семейство Явашеви в Габрово. Разглеждането на изложбата предлага сетивно и естетическо преживяване, различно от това на киното и заедно с последващите прожекции предлага да даде по-пълна представя за историята на Кристо и Жан-Клод и тяхното изкуство.

Със заплащането на входна такса посетителят може да се включи в екскурзоводния тур, да гледа филмите и да разгледа целия музей. Посещението само на филмовата прожекция също е на цената на билет за музея.

До края на изложбите (17 юни 2018) всеки месец на ротационен принцип ще бъдат показвани различни документални филми посветени на артистичната двойка и тяхното творчество. От Музея съветват ако не успеете да дойдете на тази дата, непременно да следите програмата и да планирате да посетите Дома в следващите месеци. Освен в събота преди обед, са предвидени и прожекции през седмицата, след работно време.

Следващата събота, 11 ноември, от 14:00 часа ще видим заглавията „Пътят към Портите“, автор Евгения Атанасова, 2005 и  „Опакованият Райхстаг – 20 години по-късно“, автор Евгения Атанасова-Тенева, 2016
 На 18.11.2017г. отново в 10:30 се организира екскурзоводна беседа и филмова програма от 11:00 часа. Ще бъде излъчен филмът на Тома Томов „Кристо на 75“, 2010.

На 30 ноември, четвъртък, от 17:30 часа ще се състои последният за този месец тур и филмова прожекция. Ще бъде представен последният филм на Евгения Атанасова-Тенева – „Мост към Кристо“, 2016.