Николай Сираков
Николай Сираков / ПП ГЕРБ
"Досега никой не е правил нищо за реалното решаване на проблемите с водоснабдяването на Севлиево и това е причината да няма протести. Сега се прави, хората искат нещата да се случат по-бързо и затова излизат на протест."

Този коментар направи в началото на днешната си пресконференция Николай Сираков, народен представител от парламентарната група на ГЕРБ. Той благодари на протестиращите за желанието им нещата да се случат по-бързо. От думите му стана ясно, че стената на язовир "Христо Смирненски" ще бъде довършена до края на годината, което ще позволи села от община Габрово, които са разположени по направление към Севлиево, да бъдат водоснабдени от габровския язовир.
 

„Държавата осигурява средства за решаване на проблема с водоснабдяването на Севлиево”


Сираков припомни, че пари се дават през асоциациите на ВиК, севлиевци се присъединиха последни и обжалваха решението. Въпреки това, държавата продължи да финансира целево водния сектор там.
 

Севлиево влезе в Асоциацията, опонентите предпочитали да стоят без вода, но да не си дадат дружеството на Габрово


Народният представител каза, че най-важното е мрежата, по която идва водата, да бъде изрядна, за да няма загуби. Въпросът откъде се захранва тя идва след това. Подобряването на мрежата Априлци-Стоките ще покаже необходимо ли е да строят сложни съоръжения или намалените загуби решават проблемите с водоснабдяването на града.

"Като възможност язовир "Бяла" остава, но реализацията зависи от отчитането на резултата с подобрената водоснабдителна мрежа."

Депутатът насочи вниманието към намаляването на водата в световен мащаб и призова да се преосмислят начините на нейното използване и да не се поливат земеделски площи с питейна вода. 
 

Въведоха режим на водата в община Севлиево


Проблемите в севлиевска община, свързани с водата, са големи. В някои села - Богатово, Идилево, Търхово, Буря, те са особено изострени. Местни жители споделят, че през последните 15 дни не са имали вода.