Севлиево влезе в Асоциацията, опонентите предпочитали да стоят без вода, но да не си дадат дружеството на Габрово
Севлиево влезе в Асоциацията, опонентите предпочитали да стоят без вода, но да не си дадат дружеството на Габрово / DarikNews.bg, архив

Севлиево вече се присъедини към Асоциацията по ВиК в Габрово. Това стана с решение на ОбС на извънредно заседание във вторник вечерта. Как се стигна до това решение и какво ще предприеме Общината за по-скорошно решаване на проблемите с водната криза на Севлиево, коментира за вестник „100 вести“ кметът д-р Иван Иванов. По думите му, решението е взето трудно.

„От присъстващите 25 съветници 13 гласуваха „за”, 10 - „против“, и 2-ма - „въздържал се”. Против и въздържали са съветниците от БСП, Реформаторски блок и Патриотичен фронт".

Пред изданието кметът обяснява мотивите на опонентите:

„Бих ги определил по-скоро като популистки, политически, несериозни аргументи. Съветници от БСП заявяваха, че всяка година дружеството можело да отделя средства и да си реши проблемите с подмяна на водопроводите – по 2 км на година. Аз обясних, че това може да стане в близките 25 години, което означава, че трябва пак да започват отначало. Едно от изказванията на общински съветник беше, че хората от Севлиево предпочитали да бъдат без вода, отколкото да си дадат дружеството на Габрово.

Бях изненадан от това изказване, защото то беше изключително политическо, въпреки че още в началото призовах съветниците да се въздържат от подобен род изказвания. Напротив, севлиевци, хората не се интересуват кой какво казва. Те искат да имат вода, която да тече от чешмите им.

Днес (вчера б.р.) изпратих в МРРБ най-важните 4 проекта за решаване на проблема с водоснабдяването на Севлиево. Имах разговор със заместник-министъра на регионалното министерство Николай Нанков, който вече беше информиран за положителното решение на ОбС за присъединяването на Севлиево към Водната асоциация.

И в резултат на договореното с него и с вицепремиера Томислав Дончев на срещата в Севлиево - да се търси държавно финансиране за най-важните проекти преди стартирането на ОП „Околна среда”, го информирах, че днес съм ги изпратил към Министерството на регионалното развитие с молба те да бъдат рестартирани и още следващата година да започнем да работим по тях".