Дарик
Дарик / Празник на тиквата
Някога габровци наричали Севлиево Тиквенбург. Севлиевци пък решили да превърнат този прякор в печеливша марка. Успешна стъпка, която днес събира хиляди хора в Севлиево, където вече започна Празник на тиквата.
 
Катя Цветанова от Велико Търново посещава Празника на тиквата всяка година. Обича да разглежда изложбата, но е по-консервативна към ястията от тиква. Умее да приготвя традиционния тиквеник. Настъргва тиквата, добавя кафява захар, слага канела и натрошени орехи. Навива корите и пече. Съпругът й е вегетарианец и обича нейното тиквено ястие.
 
Нели Стоянова, също като сестра си Катя, обича по-популярните ястия от тиква. Но двете сестри решават да се представят в не толкова консервативна кулинарна светлина и представят рецепта, различна от традиционните.
 
„Крем-супа от тиква. Сварява се на едри кубчета, слагат се лук и морков. Вари се и се пасира. Ястието се посипва със сурови семки от тиква.”
 
Иванка Александрова е главен готвач в ресторанта на най-големия хотел в Севлиево. За Празника на тиквата представя карвинг – истинско произведение на изкуството, в което е отредена главна роля на тиквата. Когато има празник в къщи, тя украсява масата по такъв начин. 

Севлиево
Празник на тиквата

Христо е барман. Практикувал е професията си по целия свят. На Празника на тиквата приготвя коктейли. Как ви звучи тиква с водка? Това съчетание става все по популярно. Христо обаче предлага коктейли както за деца, така и за възрастни. Едните са безалкохолни, а в другите има такова количество концентрат, което да подобри настроението.
 
Кметът на Севлиево д-р Иван Иванов признава, че не е от най-големите кулинари. Въпреки изключителното разнообразие от ястия и питиета, приготвени от тиква, за него печената си остава любима. 

Дарик
Кметът на Севлиево д-р Иванов

„Стана традиция и повече от месец преди празника в заведенията в Севлиево се предлагат всякакви ястия от тиква. Габровци се шегуват, че севлиевци се раждат с палци, криви като лъжица, за да могат да си ядат тиквата. Аз съм такъв типичен пример”, шегува се д-р Иван Иванов.
 
За повечето хора, които живеят извън Севлиево, Празникът на тиквата е най-атрактивната проява на традиционния панаир, който през 2022 година ще стане на един век.

Започнаха Празници на Севлиево – 2018 (ПРОГРАМА) 

В Севлиево очакват още гости, въпреки че хотелите са пълни от седмици насам. Има какво да се преживее, а тиквата е в центъра на вниманието на всички.