Семинар „Интегрирано управление на вредителите при земеделските култури се проведе в Габрово
Семинар „Интегрирано управление на вредителите при земеделските култури се проведе в Габрово / Dariknews.bg

Близо 50 земеделски производители, представители на  земеделски служби и браншови организации от Габровска област участваха в семинар „Интегрирано управление на вредителите при земеделските култури". Форумът бе част от стартирала по темата информационна кампания, организирана от БАБХ.

Основната цел на срещата, чийто домакин бе ОДБХ-Габрово, беше участниците в нея да се запознаят с общите принципи на интегрираното управление на вредителите при земеделските култури, чието спазване става задължително от 1-ви януари 2014 г., в изпълнение на чл. 14 от Директива 2009/128/ за устойчива употреба на пестициди.

Лектори бяха Добринка Павлова, началник отдел „Контрол на продукти за растителна защита и торове”към Дирекция „Продукти за растителна защита и торове”, Брилянта Григорова, главен специалист отдел „Контрол на продукти за растителна защита и торове” и Ваньо Александров, главен експерт отдел „Контрол на продукти за растителна защита и торове”.

Участниците в семинара проявиха голям интерес към темата. Основните въпроси, които задаваха, бяха свързани с възможностите за изследване на остатъчните количества от пестициди в растителните продукти, съхранението и възможността за рециклиране на празни опаковки от употребени препарати за растителна защита, необходимостта и начина за регистрация на земеделските производители, прилагащи интегрирано производство. От изложението стана ясно, че БАБХ е направила предложение за включване на интегрираното производство към мярка 214 „ Агроекологични плащания”. Очаква се интегрираното управление на вредителите да допринесе за намаляване на рисковете за здравето на хората и околната среда. Предвижда се приоритетно да бъдат прилагани биологични, физични и нехимични методи, средства и продукти за растителна защита с нисък риск за здравето на хората, животните и околната среда.