/ СЦДП
Във връзка със „Седмицата на гората 2019 г.” и с идеята, че природата има нужда от грижа не само през април, лесовъдите от ТП ДГС-Габрово за поредна година направиха всички желаещи съпричастни със своята професия. 

СЦДП

Тази година събитието се проведе в местност Узана, в близост до хижата на Северноцентрално държавно предприятие, като се включиха Природен парк „Българка” и Сдружение „Обсерватория за идеи 2D”.

2924 декара гори са залесени от СЦДП през 2018 г.

Специални гости бяха ученици от ОУ „Ран Босилек” и СОУ „Райчо Каролев”. Директорката и зам. директорът на ДГС Габрово приветстваха всички и разказаха накратко за професията „лесовъд”, а колеги от РДГ - Велико Търново направиха показно на служебните си задължения по охрана на горските територии.

СЦДП

Малките участници, с помощта на лесовъдите, залесиха с фиданки от черен бор и се докоснаха до основни инструменти като „контролна горска марка” и „меч на Колесов”. След като се докоснаха до лесовъдската работа, децата участваха в разнообразни игри, а талантливата Мария Илиева от ОУ „Ран Босилек” направи празника още по-хубав като изпълни няколко песни.

На финала децата получиха както нови знания и умения, така и много подаръци, а в тяхна чест бяха посадени дръвчета офика.