Сдружение Артерия представи фестивала „Локация Център
Сдружение Артерия представи фестивала „Локация Център / netinfo

Габрово ще бъде домакин на културен фестивал „Локация Център" от 19 до 22 септември, съобщиха на пресконференция организаторите от Сдружение "Артерия". Името „Локация Център" идва от регионалния характер на събитието. В Габрово, Севлиево и Трявна ще бъдат използвани галериите, концертните зали и алтернативни пространства за привличане на публиката към все по-достъпни форми на изкуството.

Специален гост на събитието е Рангел Вълчанов, който ще представи книгата си „Всички ще умрем, а сега наздраве", свой авторски филм и картини от личната си колекция. Кольо Карамфилов и Стефан Божков за пореден път ще бъдат дръзки с публиката. В Галерия „Видима" в Севлиево те ще представят аудиовизуалната инсталация „Мерси - записки върху водата / heart-water", която е продължение на проекта им „Мерси - записки върху лигавника". Изложбата „Библиофилски издания" представя картини на Светлин Русев, Милко Божков и Захари Каменов по текстове на Борис Христов и Константин Павлов.

Картини от частната колекция на Рангел Вълчанов, графики от Емануела Ковач, дървопластика от Орфей Миндов и произведения на дипломанти от Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа" са другите изложби, включени в програмата на събитието. Предшестващо събитие е изложбата „За Габрово" от 12 до 18 септември, в която млади архитекти-дипломанти представят идеите си за урбанизъм, архитектура, градски дизайн, ландшафтна архитектура и културен туризъм.

Литературните изяви ще бъдат на едни от най-продаваните и награждавани съвременни български поети и писатели - Калин Терзийски, Стефан Иванов и Деян Енев. Те ще разговарят с публиката в уютни заведения в Габрово, Севлиево и Трявна, а също и ще приготвят кулинарни изненади за гостите си.

Алтернативните млади артисти от Ninja Squad ще представят в зала Възраждане -Габрово филмите си, посветени на street art-а, като на 19 септември скейт-демонстрации ще има на централния площад. На открито ще танцуват и шоу-балет „Магия". За най-малките е подготвен уъркшоп за съчиняване на приказки с Ангелина Рангелова. Възрастните също са поканени, за да се научат от децата как от всяка дума може да се създаде история.

Основен медиен партньор на събитията е Дарик.