Първите участници в Националния ловен събор идват днес
Първите участници в Националния ловен събор идват днес / netinfo

Около 20 хиляди души ще се включат в 11 национален събор, посветен на 110 годишнина от създаването на Съюза на ловците и риболовците в България, който ще се проведе на 9 август в местността Узана край Габрово. Очаква се да присъстват президентът Георги Първанов, министри и народни представители. В събора ще се включат още и президентът на Асоциацията на ловните организации на страните- членки на ЕС Жилбер де Тюркхаим, президентът на Немския ловен съюз Йохен Борхе, делегации на Русия, Сърбия, Румъния, Македония, представители на Гръцкия ловен съюз.

Участниците в събитието ще бъдат настанени в палатков лагер, разположен на повече от 30 дка площ. Осигурени са 150 палатки, 30 химически тоалетни и 20 пункта за храна. Община Габрово и местното ловно-рибарско дружество започнаха подготовката за посрещане на гостите още преди седмици. Кметът Томислав Дончев информира, че е извършена деакаризация на поляната, окосяване, подсигурени са места за паркиране.

Кулминацията на събора ще бъде в събота. Първите гости обаче се очакват още днес. В 16 часа председателят на СЛРБ доц. Христо Михайлов ще открие в Дома на хумора и сатирата изложбата “Ловни приключения”. Експозицията  включва 110 творби на 98 автори от 30 страни.

Официален старт на тържествата на Узана ще бъде даден утре в 11 часа. След внасяне знамето на Националната ловна организация Великотърновският митрополит Григорий ще отслужи молебен за здраве. По-късно започва петчасов концерт с участието на Ансамбъл на Българската армия, Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл, Естрадно-духов оркестър “Севлиево”, Родопско трио, Иво Папазов – Ибряма и оркестър”Тракия”. В проявата активно се включва и природен парк ”Българка”, който отбелязва пет години от създаването си. От Полицията призовават гостите и жителите на града към повишено внимание. За утре е предвидена промяна в организацията на движение. Очаква се от днес да започнат да идват първите участници в събора. Според предварителните заявки ловците ще пристигнат с над 120 автобуса, 220 буса и над 500 леки автомобила.