Пръстовият отпечатък е поредния абсурд в здравеопазването
Пръстовият отпечатък е поредния абсурд в здравеопазването / Габрово ДНЕС

Пръстовият отпечатък като вход за болниците е поредния абсурд в здравеопазването, така определя ситуацията д-р Панов във водещата статия на вестник "Габрово ДНЕС".

Претенциите ни са не толкова към националния рамков договор, а към наредбите на министерството, доста от тях вече предизвикват недоволство и в обществото. Става дума за пръстовите отпечатъци, за здравната карта, начина на изписване на лекарства и други, коментира д-р Пламен Панов, член на Управителния съвет на Българския Лекарски съюз.

Д-р Панов, който е бил и делегат от регионалната колегия на Националния лекарски събор, проведен наскоро, обяснява защо БЛС не е подписал Националния рамков договор:"Не сме против самия договор, особено тези неща, които вече са договорени в него. Лошото е, че с наредбите, които се издават от министерството на здравеопазването и не подлежат на обсъждане в рамковия договор, се променят много от правилата на играта в самия договор.Така, че проблемът е в нормативната база.

Пръстовият отпечатък е поредния абсурд в здравеопазването
netinfo

Националната здравна карта предизвика много дискусии и недоволства. Специално за Габровска област параметрите са разумни и балансирани донякъде. Но много области недоволстват, заради съкращения на легла в болниците, определят се лимити за тях. Има опасност по-малки селища да останат без определени отделения, макар самата болница да не се закрива.Тези проблеми съществуват и в някои по-големи градове, например областната болница във Велико Търново няма отделение по уши, нос и гърло. Пациенти оттам идват да ги лекуват в Габрово. Подобни проблеми имат и в Ловеч.

"Габрово ДНЕС" пише още: Селският мол кани на Олелийнята в Габрово на 12 март

По информация на вестника, собственици на 50 обекта за настаняване "пропуснали" да декларират нощувки.