Прокуратурата протестира оправдателната присъда за убийството със сап
Прокуратурата протестира оправдателната присъда за убийството със сап / DarikNews.bg, архив

Окръжна прокуратура - Габрово внесе в съда протест против оправдателна присъда, с която Габровски окръжен съд е признал подсъдимият Сашо Ч. за невинен по повдигнатото му обвинение, че на 23.08.2014 г, направил опит умишлено да умъртви Красимир М., като му нанесъл удар с дървен сап в главата, причинявайки му черепно-мозъчна травма, при която смъртта на пострадалия не е настъпила поради навременно оказаната му специализирана медицинска помощ.

Според решението на Съда, този удар е довел до разстройство на здравето, временно опасно за живота му и до трайно затруднение на речта му.

Мъж, направил опит за убийство с дървен сап, застана на подсъдимата скамейка

В протеста обвинението счита, че постановената от съда оправдателна присъдата е неправилна, тъй като при безспорно установената фактическа обстановка, е направена неправилната оценка на доказателствата.

От фактическа страна е установено, че на 23.08.2014 г., около 19.35 ч, в Габрово, пред кафе-аперитив пострадалият срещнал подсъдимия и брат му. Семействата на двамата били в лоши отношения и при всеки повод демонстрирали враждебност. Братът на подсъдимият се приближил до Красимир и на ромски език го предупредил да не им създава проблеми.

Пострадалият се изплашил и побягнал, но пътя му препречил автомобил, от който излезли трима мъже. Първи го ударил подсъдимият, който му нанесъл удар в главата с дървената дръжка на брадва. Братът на подсъдимия също му нанесъл удар в тялото.

След удара по главата, пострадалият паднал на земята, където бил намерен от близките си, транспортиран в МБАЛ-Габрово с количествено нарушение на съзнанието, предхождащо комата и след проведеното лечение бил изписан със загуба на говора.

Поддържаното от Окръжна прокуратура-Габрово становище за безспорно и обективно установяване на вината и авторството се обосновава с наличието на прякото доказателство - показанията на пострадалия и поддържано от показания на свидетели и заключенията на съдебно-медицинските експертизи.

Събраните доказателства по категоричен начин опровергава защитната версия на подсъдимия, че не той, а брат му е нанесъл удара по главата на пострадалия. Обвинението счита за неправилен и необоснован извода на съда, че липсват безспорни доказателства за вината на подсъдимия за нанасянето на удар в жизненоважната част от тялото на пострадалия, чрез който се е опитал да отнеме живота му.

Подсъдимият е бил осъждан за извършено престъпление по чл.116 от НК на осемнадесет години лишаване от свобода, което е изтърпяно през 2010 г.

В протеста си, пред Апелативен съд Велико Търново, прокуратура иска оправдателната присъда на първоинстанционния съд да бъде отменена и Сашо Ч. да бъде осъден по повдигнатото му обвинение за опит за убийство в условията на опасен рецидив, на лишаване от свобода при строг режим.