Кметовете на Трявна и Плачковци
Кметовете на Трявна и Плачковци / Община Трявна
Кметът на Община Трявна Дончо Захариев и кметът на Кметство Плачковци Борислав Борисов присъстваха на официално честване на 75 години от победата при Сталинград в Руския културно-информационен център в София по покана на неговия директор – Павел Журавльов.

Те предадоха специален подарък за президента на Русия – преносима катедра, изваяна от тревненския майстор резбар Валентин Русев, заедно с книга – част от 100-томника на руския щаб, описваща конкретните действия, свързани с това знаменателно събитие.

Кметът на Дряново Мирослав Семов приветства посланик Анатолий Макаров

На честването присъстваха руски и български ветерани, представители на български обществени и политически организации, членове на руската дипломатическа мисия и многобройни гости. Сред тях бяха и председателя на Съюза на военноинвалидните кооперации в България и координатор на инициативата „Една детска сълза-една молитва“ – Борис Николов и граждани от Плачковци.

Подаръкът е по повод 140-годишнината от Освобождението на Република България, в знак на преклонение пред подвига на хората, дали живота си за свободата и просперитета на страната ни. Катедрата е изработена от два вида благородни дървета – орех и череша, резбована е с емблемата на Руската империя, но вместо „Св. Георги“ е изобразен българският лъв. Това символизира силата на двата народа, които се сражават заедно. Писалката и мастилницата, както и писмо до президента, също са символ на братството, тъй като двата народа използват една и съща азбука – кирилицата.

Посланик Анатолий Макаров е на посещение в Габрово и Севлиево

Идеята за подаръка идва от група хора в град Плачковци, които обичат историята на своята земя. Консултант е координаторът на инициативата „Една сълза – една молитва“ Борис Николов. Кутията е направена от талантливия дърворезбар Валентин Русев в сътрудничество с майстор Станимир Стефанов. Книгата е подготвена от Антон Петров от София. Един професионален калиграф от София Ана Дубарова написва писмо до президента.

Освен подаръка за президента на Русия, кметовете на Трявна и Плачковци поднесоха на генерал-майор Груди Ангелов – началник на Военната академия „Г. С. Раковски“ в София плакети с щикове на пушки, изработени от тревненския дърводелец Станимир Младенов.

Символичните подаръци са знак на благодарност към братските народи, допринесли за свободата на България. Генерал-майор Груди Ангелов се ангажира в навечерието на Националния празник – 3 март да връчи възпоменателните материали на посланиците на останалите държави,  чиито народи са взели участие в Руско-Турската освободителна война – Полша, Румъния, Украйна, Беларус и др.