През септември безработицата продължава да спада
През септември безработицата продължава да спада / Дарик Габрово

 

6.08 % е нивото на безработица в Област Габрово към края на месец септември, съобщи за Дарик директорът на бюрото по труда в града, Лена Енева.

В сравнение с миналия месец безработицата се е понижила с 0.20%. Най-ниските нива са в Община Севлиево 4.75%, а най-високите в Община Дряново 9.5%. Безработицата в Община Габрово е 6%, а в Община Трявна 7.5%.

Регистрираните в бюрата по труда през септември са 4063 души. 2146 са в Габрово, 896 в Севлиево, 502 в Дряново и 519 в Трявна. „Цифрите са добър показател, защото през миналия септември равнището на безработица се е покачвало, докато сега кривата върви надолу", съобщи Енева.

Около 200 безработни са започнали работа през месец септември, чрез посредничеството на бюрото по труда. „За периода бяха обявени 207 работни места, от които 184 сме заели. За останалите вероятно не сме намерили подходящи хора или заявленията за работа са с по-дълаг срок за кандидатстване. Те са обект на внимание на незаетите лица и трудовите посредници през октомври", допълни още тя.

По думите й най-много заявени места е имало в сферата на леката промишленост, услугите и образованието.