/ Община Габрово

17 май 1999 г. за празника на Габрово се открива Център за информация и услуги на гражданите. Той става на 20 години. Това припомниха от Общината в Габрово.

Разположен е на партерния етаж на административната сграда на Община Габрово и има ясно и разбираемо обозначение. Центърът е леснодостъпен и е създадена възможност за обслужването на всички потребители.

Мотиви за създаването на ЦИУГ преди 20 години са стремежа към ефективно, бързо, качествено и комфортно обслужване; създаване на условия за прозрачност и изключване на предпоставките за корупция; липсата на информационни табла и указатели; желание гражданите да бъдат не само данъкоплатци, а клиенти на общински услуги, обслужвани коректо и любезно. 

Тогавашното общинско ръководство търси съдействие от Програма Инициатива Местно самоуправление (ИМС) на Американската агенция за международно развитие; съставя се общ списък на услугите; разработват се унифицирани технологични карти на тези услуги; поставят се 4 информационни табла и 2 стелажа до входа на общината; започва подготовка за стартиране на проект за Център. 

След направено предложение до ОбС-Габрово за финансиране на проекта от бюджета на Общината, с Решение № 39/1999 г. се отпуснат 100 млн. неденоминирани лева за изграждането на Центъра.

То започва на 22 февруари 1999 г. и приключва на 10 май същата година. Паралелно с това се изгражда компютърна мрежа и се купува допълнителна компютърна техника